Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna åtalas för hets på Facebook

Kvinnan åtalas nu för hets mot folkgrupp efter sitt inlägg på Facebook.
Foto: LISA MATTISSON
Kvinnans inlägg på Facebook blev polisanmält.
Foto: Skärmdump

Kvinnan från Halmstad kommenterade ett inlägg om en gruppvåldtäkt på Facebook.

Nu åtalas hon för hets mot folkgrupp efter att ha anmälts av en privatperson, skriver Hallandsposten.

Det var i en särskild grupp på Facebook som kvinnan förra våren kommenterade ett inlägg om åtta män som våldtog en kvinna på ett asylboende i Småland 2011. I sin kommentar skrev hon bland annat upprört om ”Varför i helsike är asen kvar i vårt land” och nämnde männens nationalitet. Hon skrev också att de som lät ”brottslingarna stanna kvar i landet borde fängslas”.

Inlägget blev polisanmält av en privatperson som även sett ett annat inlägg av kvinnan där hon uttryckte avsky mot män som gift sig med minderåriga och sedan flytt till Sverige. 

I den kommentaren frågade hon sig även om det skulle finnas två lagar i Sverige, en för svenskar och en för de som har koraren som sin heliga skrift, skriver Hallandsposten som har läst åtalet och förundersökningen mot kvinnan.

Kvinnan medger men nekar

I förhör medger kvinnan att hon har skrivit inläggen men hon nekar till brott. Hon säger att hon är arg på regeringen.

”Jag vill vara ärlig. Jag talar ur hjärtat. Jag erkänner att jag skrivit dessa men inte att jag är hatisk. Jag har vänner som är muslimer. Men de som våldtar och mördar skall inte vara här”, säger hon i förhör.

Brottet hets mot folkgrupp kan ge fängelse i högst två år, eller böter om brottet bedöms som ringa.