Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna åtalas för fusk på högskoleprovet

Hur det misstänkta fusket gått till har inte gått att leda i bevis. Men i polisens förundersökning finns bland annat en bild som visar hur det kan gå till. Bilden visar en hörsnäcka som placeras i ena örat.
Foto: Polisen
I polisens bevisning ingår de beställningstalonger som funnits på nätet för dem som önskat köpa facit till högskoleproven.
Foto: Polisen
Kvinnan hade toppresultat på de tre första delproven – men på det sista fick hon bara sju poäng. Det var så det misstänkta fusket upptäcktes.
Foto: Polisen

En 24-årig kvinna åtalas för att ha fuskat i samband med att hon skrev högskoleprovet i Malmö.

Enligt misstankarna ska kvinnan ha köpt en tjänst och fått provsvaren upplästa för sig via en hörsnäcka i örat.

Kvinnan åtalas för osann försäkran, men förnekar själv brott.

Den aktuella händelsen ska ha inträffat i samband med ett provtillfälle som hölls i oktober 2016.

Misstankarna mot kvinnan uppstod vid rättningen av provsvaren. Det ska då ha visat sig att svaren stämde överens med uppgifter i facit för en annan version av provet än det som kvinnan genomförde.

Bedömningen från Universitets- och högskoleämbetet, UHR, blev därför att det förekommit en kommunikation mellan den misstänkta och andra provdeltagare eller utomstående när provet genomfördes. 

Får försäkra

UHR:s teori är att kvinnan köpt en tjänst och fått de rätta provsvaren upplästa för sig via en hörsnäcka, uppger kammaråklagare Jörgen Larsson för TT.

Kvinnan själv förnekar brott och uppger att hon inte ens kände till att man kunde fuska vid provtillfällena. 

Det som fick UHR att reagera var kvinnans fenomenala resultat  vid de tre första delproven där hon levererade toppresultat med 36, 33 och 35 poäng.

Vid det sista delprovet fick kvinnan endast sju poäng.

Har du någon förklaring till att det gick så pass mycket sämre på sista provet? frågar förhörsledaren.

Misstänkta kvinnan: ”Jag pluggade jättemycket”

– Det måste ha varit svårare. Eller så tappade jag bara bort mig. Jag skrev ju det jag kunde, svarar kvinnan i förhör.

Kvinnan konfronterades också med det faktum att hon vid ett tidigare tillfälle samma år fått ett mycket sämre provresultat. Då fick hon 10, 14, 11 och 9 poäng.

Har du någon förklaring till den stora skillnaden? frågar förhörsledaren.

– Jag pluggade jättemycket till nästa prov, svarar hon.

Enligt UHR var det 50 personer som påvisade liknande resultat vid provet i oktober 2016, toppresultat på de tre första proven och låga poäng vid det sista. 

Den 24-åriga kvinnan har själv ingen förklaring till sina resultat. 

Enligt UHR skilde sig inte de olika provdelarna när det gällde svårighetsgraden. Därför borde inte svaren pendla så mycket som det gjorde.

Kom in på utbildning

Hur det misstänkta fusket gått till har inte gått att leda i bevis. Men i polisens förundersökning finns bland annat en bild som visar hur en hörsnäcka placeras i ena örat. Hörsnäckan är inte större än svavelspetsen på en tändsticka.

Den 24-åriga kvinnan kom efter provtillfället in på en treårig utbildning på Malmö högskola. 

Hon hävdar själv att högskoleprovet inte hade någon betydelse i det sammanhanget, utan att det måste ha varit skolbetygen hon kom in på.

Ekobrottsmyndigheten utreder just nu en härva med en misstänkt liga som tros ha tjänat tiotals miljoner kronor genom att tillhandahålla facit för högskoleproven. Flera personer har anhållits.

Enligt de uppgifter som kommit fram har de som velat ha högsta resultat på proven, 2,0 fått betala 170 000 kronor. 

Tidigare i år dömdes en man i 20-årsåldern i Svea hovrätt för osann försäkran i samband med ett högskoleprov. Påföljden blev dagsböter motsvarande 5 000 kronor. 

Enligt UHR pågår 40 förundersökningar runt om i landet rörande samma brott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!