Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvarts miljon danskar har redan bokat bord

Danskarna har längtat efter att få gå på krogen igen. 223 000 personer har bokat bord på restaurang inför helgen. 

Lördagen blir mest intensiv för landets restauranger.

Antalet bokningar har däremot inte nått maxantalet.

Det var DR Nyheder som först rapporterade att regeringsbeslutet om återöppningen av restauranger, barer och caféer har lett till massbokning.

Redan vid öppningsdagen på onsdag kommer drygt 27 000 danskar besöka restaurang – för första gången på länge.

Från och med onsdag kommer danskar kunna gå på restaurang igen.
Foto: STAFFAN JOHANSSON
Serveringen kommer hålla öppet till klockan 22 men gästerna kommer kunna sitta kvar till klockan 23.
Foto: STAFFAN JOHANSSON

Flest personer har planerat en utekväll på lördag och fler bokningar kan fortfarande göras.

Kristian Nørgaard, chefkonsulent för restaurangernas branschorganisation Horesta, hade hoppats på ännu fler bokningar och är bekymrad för restaurangverksamheterna.

– Det är fantastiskt att så många redan har bokat bord i den utsträckningen. Vi behöver det. Men vi är fortfarande oroliga.

– För det första hade vi hoppats att siffrorna var ännu högre, och så kommer både avståndskrav, monteringsförbud och tidiga stängningstider att påverka restaurangernas omsättning, säger han till DR Nyheder.

Inga spontanbesök

Alla restauranggäster måste boka besöket på förhand.

En av de restauranger som öppnar på onsdag är Alimetrum, med plats för 32 matgäster. Redan dagen efter att restaurangen öppnade upp för bokningar blev det fullbokat inför helgen.

Alla gäster måste förboka besöket.
Foto: STAFFAN JOHANSSON
Flest personer har planerat en utekväll på lördag.
Foto: JENS CHRISTIAN

Restaurangen är nu även fullbokad med matgäster fram till juni.

– Det har gått riktigt snabbt att få borden fyllda, och de senaste dagarna har också varit ganska kaotiska, säger restaurangchef Simon Kvist Bjerre.

Trots detta är ägare Simon Kvist Bjerre bekymrad över att de inte kommer kunna erbjuda spontana besök, vilket tidigare varit en stor del av deras omsättning under vardagarna.

Blandade känslor

Återöppningen av restaurangerna och barerna görs med strikta förhållningsregler. Detta leder till att vissa ägare inte kan eller vågar öppna upp igen på onsdag.

Kvällsposten har tidigare skrivit om värdshuset Kupéen i Nørre Aaby. Ägaren Kirsten Ladehoff har tvingats hålla stängt i flera månader. 

– Jag har använt mina personliga besparingar för att ha något att leva av, säger hon. 

Hon vågar inte jubla åt förra veckans besked. 

– Jag testar att öppna men jag är väldigt rädd för att det inte kan betala sig. Det låter inte som om folk orkar gå och testa sig för att kunna gå på värdshus. 

En av dessa är Agnete Bjørglig som äger Jernbanecaféen, krogen som är det första många svenskar möter när de kliver ut från Hovedbanegården i Köpenhamn. 

Hon hade velat öppna, men det går inte. 

– Vi kan helt enkelt inte efterfölja regeln om att gästerna ska ha bokat 30 minuter i förväg, säger hon till TV2. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!