Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvällspostens Thaliapris till stark föreställning för unga

Regeringens plan för vaccinering – avtal med flera företag
De får priset för företställningen ”Ögonvittnen”: Emma Bexell och Stefan Stanišić från kollektivet Bombina Bombast och Unga Malmö Stadsteaters chef Sara Cronberg.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÀLLSPOSTEN

De har gjort banbrytande teater om Förintelsens överlevare.

Många sa: ”Ni kommer fem i tolv”.

På måndagen fick Sara Cronberg och kollektivet Bombina Bombast Kvällspostens Thaliapris. 

– Målet var att man skulle känna hur det känns att vara i en överlevares kläder, säger Sara Cronberg. 

Innehållet i föreställningen ”Ögonvittnen” är vittnesmål från överlevarna Stefan Zablocki och Lea Gleitman.

Med ny teknik och klassisk teater skildras deras historier. 

Institutionsteatern Unga Malmö Stadsteater och teaterkollektivet Bombina Bombast har tillsammans byggt en värld av ljud och animationer kring de båda berättelserna.

– Det fanns en idé från början att ha Lea och Stefan på scenen som hologram. Det var jättekul. I en halv minut. Sedan försvann den effekten, säger Emma Bexell från Bombina  Bombast.

Ljudet av att åka i en boskapsvagn spelades in på den skånska landsbygden. En aggressiv knackning på dörren spelades in i huset, precis som soldaternas steg upp för trappan. 

Men hela tiden var det berättelsen som styrde.

– Flera bilder och ljud fungerade inte. För att de blev klichéer, säger Stefan Stanišić.

Leas kappa – hur såg den egentligen ut?

Emma Bexell jobbade om vittnesmålen som berättats i dåtid till nutid. Några minnen var  man tvungen att rota lite mer i, för att få rätt detaljer.

– Vi ville veta hur det såg ut. Vi ville veta hur det lät. Leas kappa, hur såg den ut? Först mindes hon inte själv men sedan kom hon på mer och mer. Den var blå. Den hade pälskrage.

Boel Gerell, kulturjournalist och jurymedlem, beskriver i en stor intervju med pristagarna hur berörd en skolklass blev då hon såg föreställningen. Och så har det varit genomgående när ”Ögonvittnen” spelats, säger regissören och teaterchefen Sara Cronberg.

– De sitter kvar. De vill inte gå. De vill prata. En del hade själva flytt och vill prata om det, säger hon.

Thaliapriset delades ut på måndagen

På måndagen delades Thaliastatyetten ut i samband med ett samtal om pjäsen på Intiman i Malmö. Juryns ordförande Theresa Benér menar att en del av den prisade föreställningen styrka är bristen på sentimentalitet.

– Det är teaterns styrka. Att man konkretiserar. Att det blir här och nu. Sedan får vi uppleva. Ni skriver inte oss på näsan.

”Ögonvittnen” fångar unga publiken – får prestigefyllda Thaliapriset

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!