Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvällspostens krönikör Larz Lundgren är död

Larz Lundgrens vassa och underhållande formuleringsförmåga hjälpte honom att öppna många dörrar i livet, skriver vännen och kollegan Sven Lindström.
Foto: LASSE SVENSSON

Skribenten, musikälskaren och vännen Larz Lundgren har gått bort efter en längre tids sjukdom. 

Han lämnar efter sig en stor sorg, men också en lång rad ljusa och glada minnen som inspirerande kollega, nyfiken musikälskare och god vän.

Hans vassa och underhållande formuleringsförmåga hjälpte honom att öppna många dörrar i livet. Han var känd som framgångsrik copywriter och delägare på Arbmans, en av landets mest anrika reklambyråer, när han inte underhöll Malmös närradiolyssnare som programledaren Larz Lazy i Radio MCB eller skrev bitskt roliga krönikor och recensioner under pseudonymen Rune Häger i Nöjesguiden, Kvällsposten och Hallandsposten.

Larz förblev livet ut en trogen ambassadör för det Halmstad han hade lämnat och våra vägar möttes när han hösten 1987 ringde och frågade om jag hade lust att vara med på ett musikquiz han och två andra Halmstadskompisar brukade ha. 

Problemet, sa han, var att en av dem var alldeles för överlägsen och behövde lite bättre motstånd, vilket han hoppades att jag skulle kunna tillföra. Popnörden ifråga var Per Gessle, vars kommande framgångar med Roxette Larz skulle vara med och teckna i boken ”The Book” 1992.

Lite trams, lite kultur och massor av minnen

Som reklamguru var Larz kanske mest känd för att i början av 80-talet ha lanserat det skånsktillverkade kassettbandet Track Tape, som entreprenören Ingegerd Engfelt hade startat för att ta upp kampen med de japanska jättarna. Kassettbandet från Malmö sattes på kartan i en massiv, kaxig och briljant marknadsföringskampanj, där buttra sumobrottare och retfulla rubriker meddelade att den japanska storhetstiden nu var över.

När Larz värvade mig från jobbet som musikskribent på Sydsvenskan till copywriter på Arbmans blev han en inspirerande mentor, samtidigt som Track Tapes uppgång och fall också lärde mig att effektiv reklam kan vara förödande för en produkt som inte riktigt håller måttet.

Men alla ljusa minnen överväger trots allt

Vår vänskap höll i sig genom åren, med fortsatta popquizkvällar och nya Larz-initiativ, som till exempel en klubb vars sex medlemmar med ohämmad lust och energi tävlade om vem som under året hade satt samman det bästa blandbandet. Lite trams, lite kultur, massor av roliga minnen.

Att sjukdomen bit för bit skulle beröva denna vänliga, kreativa och levnadsglada människa hans energi och förmåga var plågsamt att se. Men alla ljusa minnen överväger trots allt stundens sorg och tankarna går främst till hans närmast sörjande: Hans älskade Kicki, som han fick hela 60 år tillsammans med, och sönerna Niclas och Andy med familj.

Text: Sven Lindström

Larz Lundgren och Christina Lundgren på ett bokmingel. Paret fick 60 år tillsammans.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!