Kvällspostens förre vd Inge Gyllin är död

OMTYCKT VD FÖR KVÄLLSPOSTEN. Inge Gyllin var vd för KvP när efter äventyret med tidningen iDAG.
Foto: Christer Wahlgren / Sydsvenskan
MATTEGENI. Inge Gyllin, 71, var riktigt duktig, speciellt på matematik.
Foto: Ove Jonsson / Sydsvenskan

Kvällspostens förre VD Inge Gyllin är död.

Ett mattegeni som obehindrat växlade siffror mot bokstäver. Som behärskade personalhantering och konfliktlösningar med elegans. Som lyckades bygga hållfasta och vinstrika organisationer av ruiner, ruckel och vrak.

Inge Gyllin var som skapt till den framgångsrika och omtyckta tidningsledare han var i hela sitt yrkesliv.

Nu är han borta. Efter en längre tids sjukdom orkade inte kroppen längre. På måndagskvällen somnade han lugnt in i sitt älskade hem i skånska Lövestad.

Inge Gyllin blev 71 år.

Utöver alla de där briljanta egenskaperna i jobbet besatt Inge också en social kompetens av extraordinära dimensioner.

Till det bidrog säkert hans kreativitet, nyfikenhet och allmänna förtjusning i att umgås med goda vänner och att hela tiden välkomna nya bekantskaper. 

Gärna med stil, fina viner, goda tilltugg och inspirerande, intellektuella samtalsämnen.

Han var den hårda, smarta förhandlaren

Saknaden och sorgen efter Inge kommer att förgyllas med glada minnen och skratt. Historier om hans charm, humor, djärva tilltag och fantastiska värdskap.

Med hans hisnande djupdykningar i vetenskapsvärlden och universum. Dråpslagen mot religion, mot fördomsfullhet och intolerans. 

Fast förstås också med bilden av den hårde, smarte förhandlaren, problemlösaren som aldrig gav upp. Räddaren i nöden.

Inge Gyllin växte upp i Malmö. Idrott var aldrig hans grej, även om kusinen Krister Kristensson redan då börjat visa framfötterna i Malmö FF. 

Däremot blev han en inbiten scout. Inge gav snabbt prov på sin stora ledartalang och behöll genom hela livet nära kontakt med scoutrörelsen.

Det var givet att Inge med sin logiska intelligens skulle läsa vidare och bli något stort inom matematiken. Han hann aldrig ta någon akademisk examen. 

Inge älskade tidningsvärlden

Egentligen trivdes han inte i skolbänken, men framför allt fick han lönande extraknäck för att hjälpa företag som hamnat i administrativa knipor när den nya tekniken gjorde entré i slutet av 60-talet.

Ett uppdrag för att förfina prenumerationshanteringen på Allhems förlag ledde in honom i tidningsvärlden. Den älskade han. Där kom han att stanna.

Karriären gick spikrakt. Inge hamnade som VD på Trelleborgs Allehanda. Därifrån handplockades han till Sydsvenskan, från början som administrativ direktör. 

VD FÖR TRELLEBORGS ALLEHANDA. Inge Gyllin hade flera uppdrag i mediebranschen. 1985 var han vd för TA.
Foto: Claes Nyberg / Sydsvenskan

Han ingick i divisionsledningen och fick det ena självmordsuppdraget efter det andra. Rationaliseringsprojekt, nedskärningar, sammanslagningar.

Allt som var extra besvärligt och såg helt omöjligt ut hamnade på Inges bord. Och han fixade det. Metodiskt och konstruktivt. Ibland okonventionellt och långt utanför den box styrelsen befann sig i. 

Ofta med ett resultat vars snillrikhet ingen riktigt begrep förrän långt senare.

I det ljuset var det inte konstigt att Inge fick i uppdrag att lösa den katastrof som tidningen iDAG utvecklats till. 

Fusionen mellan Kvällsposten och GT hade helt brakat samman i fråga om ekonomi, publicistik och ledarorganisation.

Inge utförde ett heroiskt arbete för att på kort tid leda kaoset till två pånyttfödda, entusiastiska tidningar i Syd- och Västsverige, Kvällsposten och GT. Med kompetenta organisationer där bokstäver, siffror och teknik svetsades samman i en urstark ambition att ge sina läsare ett kraftfullt, lokalt och eget innehåll.

Inge var sedan Kvällspostens VD i tre år. Driftig, populär och ekonomiskt skicklig.

Efter Expressens övertagande av Kvällsposten, 1999, gick Inge tillbaka till Sydsvenskan där han blev strategiskt utvecklingsansvarig. 

När han ordnat förvärvet av Kristianstadsbladet blev han också dess VD under några år. Han skapade Skånemedia, samgåendet mellan Kristianstadsbladet, Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda. Och var samtidigt drivande som ordförande i Tidningsbärarna.

Mannen som räddade Kristianstads flygplats

I december 2004 var han tillbaka på Sydsvenskan, nu som verkställande direktör. 

Vid 59 års ålder bestämde han sig 2007 för att sluta och övergå till egen verksamhet. 

Han var fullt aktiv fram till 2014, som styrelseproffs och med olika konsultuppdrag.

Allt handlade förstås om media, utom i ett fall.

Hans skicklighet och oräddhet var vida omvittnad. Kristianstad Airport befann sig 2010 i akut kris och behövde någon som kunde rädda flygplatsen. Där rådde turbulens, motsättningar, vikande trafikunderlag. Nedläggningen var nära. Frågan gick till Inge.

– Jag kan ju ingenting om flygbranschen, svarade han i en intervju när erbjudandet blev känt.

– Men det känns som ett kul uppdrag. 25 år i olika styrelser har lärt mig vikten av struktur, strategier och tydliga mål. Med mina erfarenheter kan jag nog bidra med en hel del.

Det gjorde han förstås. 

Och liksom alla problem, där andra slitit sitt hår och slagit sina pannor blodiga, föreföll Inges lösningar falla på plats hur smidigt och självklart som helst. Nästan lustfyllt.

Han var Räddaren i nöden och det är inget dåligt bidrag till tidningsbranschen, och livet.

Inge Gyllin sörjs närmast av brodern Olle och hans familj.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!