Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström i debatt om Kim Wall

I Publicistklubben Södras panel sitter Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström, Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist och danska Ekstra Bladets chefredaktör Poul Madsen. Debatten leds av PK Västs ordförande Aldijana Talic.
På onsdagen debatterades bevakningen av Kim Wall-mordet. Poul Madsen, Katrin Säfström och Pia Rehnquist satt i panelen i ett samtal som leddes av Aldijana Talic.
Foto: Jens Christian

Hur är det att rapportera om en kollega?

Just nu pågår debatt på Publicistklubben Södra om bevakningen kring den mördade journalisten Kim Wall.

Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström är en av deltagarna.

– Detta är ett av vår tids mest uppmärksammade rättsfall, säger hon.

Publicistklubben Södra ordnar regelbundet debatter om medier och journalistik i södra Sverige.

På onsdagen är ämnet Kim Wall och bevakningen henne och mordmisstänkte Peter Madsen.


Vi har speglat det hela så pass omfattande som vi har kunnat

I panelen sitter Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström, Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist och danska Ekstra Bladets chefredaktör Poul Madsen. Debatten leds av PK Västs ordförande Aldijana Talic.

"Hur har de svenska och danska medierna egentligen lyckats med sin bevakning kring en kollega? ... Har medierna gått för långt i sin rapportering – eller har de inte gått tillräckligt långt?", skriver Publicistklubben i sin presentation.

Katrin Säfström, Kvällspostens chefredaktör: "Har berört så många"

Katrin Säfström, chefredaktör på Kvällsposten, tycker att det är viktigt att debattera sådana här frågor.

"Jag står för våra publiceringar", säger Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

– Detta är ett av vår tids mest uppmärksammade rättsfall. Inte bara här i vår region, utan större än så. Det har berört så många människor, säger hon.

Har mediernas bevakning i stort sett fungerat bra, tycker du?

– Ja, jag tycker det. Vi har speglat det hela så pass omfattande som vi har kunnat.  Sedan har ju olika medier haft olika angreppssätt. Vår rapportering skiljer sig från public service, till exempel. Jag står för våra publiceringar.

Debatten handlar bland annat om hur det är att rapportera om en försvunnen och mördad person som både är en kollega, och som kommer från regionen.

– Det är alltid svårt. Man blir berörd när det är så nära. Men samtidigt, i det ögonblick då man vet att nu har det här hänt och nu ska vi rapportera, så kunde vi göra det professionellt, säger hon i debatten.

Pia Rehnquist, Sydsvenskan: "Ovanligt svårt"

Även Pia Rehnquist, chefredaktör på Sydsvenskan, berördes.

– Ovanligt svårt skulle jag vilja säga att det var. Men jag hoppas att vi har gjort det så respektfullt vi kan i en sådan här situation. En situation som vi inte varit i tidigare, säger hon.

Hon menar att Sydsvenskan medvetet var försiktig under de första dagarna.

– Vi ville vara respektfulla mot familjen, säger hon.

Poul Madsen konstaterar att Ekstra Bladet befunnit sig i en helt annan sits i rapporteringen.

– För oss var det mycket mer professionellt, och på avstånd. Peter Madsen är en känd person i Danmark och har gjort en del märkliga saker tidigare, säger han.

"Många som bryr sig"

Katrin Säfström menar att hon har fått många frågor om fallet.

– Det är ett fall som har gått på djupet. Många som bryr sig, säger Katrin Säfström.

En bild som delas av Poul Madsen på Ekstra Bladet.

– Folk har frågat: "Vad har skett egentligen, vad är det inte ni berättar?". Och jag har förklarat att vi berättar det vi kan, säger han.

Ovanligt många detaljer

En särskild omständighet i Peter Madsen-saken har varit att den misstänkte själv har velat att allt skulle rapporteras. Peter Madsen har skildrats mycket ingående.

– Han blev exponerad meddetsamma. Polisen körde fram honom. Det fanns bilder på honom när han greps, säger Poul Madsen som menar att inget fall skildrats så detaljerat under hans tio år som chefredaktör.

Även i Sverige har Peter Madsen blivit mycket omskriven i alla typer och medier.

– Och allt mer efter tiden. Det beror ju på att man vill försöka förstå hur detta vidriga kunde ske, säger Pia Rehnquist.

Poul Madsen menar att en lärdom från rapporteringen kring Kim Wall-mordet har varit att medierna måste bli bättre på att förklara.

– Vi rapporterar i real-time. Man har inte tid att sätta sig ner och tänka. Min slutsats är att vi måste bli bättre på real-time. Det handlar inte om att ge mer detaljer, men det handlar om att förklara, säger Poul Madsen.

Säkerhet i fokus

Kim Wall var journalist och mördades när hon arbetade. Det har fått redaktionerna att tänka efter.

– Det har satt i gång tankar. Hur vi jobbar med reportrar, hur vi jobbar med frilansar. Vet vi var de är? Följer alla våra säkerhetsföreskrifter? säger Pia Rehnquist och fortsätter:

– Det är ett farligt jobb att vara journalist. Det kan man inte komma ifrån.

Kim Walls föräldrar var åhörare till debatten, men deltog inte. I stället vädjade de till alla att stödja Kim Walls minnesfond. Fonden ska årligen dela ut bidrag till journalister som vill göra reportage i samma anda som Kim Wall.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!