Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvällspostens Charlie Gustafsson har avlidit

Förre Kvällspostenmedarbetaren Carl-Erik ”Charlie” Gustafsson blev 93 år gammal.
Foto: SCANDIA PHOTOPRESS
Charlie Gustafsson tillsammans med Riksskatteverkets direktör Gösta Ekman 1983.
Foto: RONNY JOHANNESSON

Förre Kvällspostenmedarbetaren Carl-Erik ”Charlie” Gustafsson har avlidit i Helsingborg, 93 år gammal.

Han började medverka i tidningen för 66 år sedan, 1953. Charlie var mannen som en gång vågade rätta rikets fruktade finansminister Gunnar Sträng.

Charlie – som han kallades av alla som kände honom – kom från Eslöv, där hans far hade trävaruhandel. Själv var han först yrkesverksam som lärare men sökte sig till journalistiken.

Efter sporadisk medverkan i spalterna under början och mitten av 50-talet var Charlie sommarvikarie på Kvällsposten 1957 och 1960–62. Den 1 mars 1963 anställdes han så som ”skribent och reporter”, som det hette i ett tjänstgöringsintyg.

Som journalist intresserade han sig för komplicerade företeelser som i högsta grad berörde läsekretsen – det kunde handla om beskattning, socialförsäkringar och arbetsrätt.

Svarade på läsarfrågor

Charlie gav i många år läsarna goda råd i de ämnena. Kunskapen var förstås särskilt hett eftertraktad i deklarationstider, men han besvarade lika gärna frågor på lördagarna under vinjetten Fråga Kvällsposten.

Med sitt utpräglade ordningssinne var Charlie Gustafsson som klippt och skuren för befattningen som så kallad notischef – personen som läste alla tidningar och klippte ut det som kunde vara av intresse för KvP.

Han skötte i över ett decennium personalplaneringen på redaktionen. Under 70-talet var han fackligt aktiv i löne- och avtalsfrågor.

Charlie Gustafsson vågade rätta finansminister Gunnar Sträng (S) en gång på 60-talet.
Foto: SCANDIA PHOTOPRESS
Här började det. På 50-talet var Kvällspostens redaktion inhyst tillsammans med Sydsvenskan på Östergatan i Malmö.
Foto: LASSE SVENSSON

Charlie Gustafsson var inte en man som sökte konfrontation. Men han var ytterst noga med att rätt skulle vara rätt.

Korrigerade Gunnar Sträng

KvP:s tidigare kulturredaktör Ulf R Johansson minns hur Charlie en gång – troligen på 60-talet – vågade sätta sig upp mot den erkänt koleriske socialdemokratiske finansministern Gunnar Sträng.

Den skånske journalisten hade nämligen hittat en miss i budgetpropositionen.

– Charlie upptäckte ett fel i nådiga luntan, som den kallades. Han kontaktade förstås omedelbart Gunnar Sträng och påpekade detta, säger Ulf R Johansson.

– Sträng tackade för påpekandet och gjorde ändringen, såvitt jag minns.

Behöll kontakten med KvP

Långt efter sin pensionering behöll Charlie Gustafsson sitt intresse för journalistiken i allmänhet och Kvällsposten i synnerhet. Efter sin och hustrun Märtas flytt till Helsingborg blev han en väl sedd gäst på lokalredaktionen där.

Han blev änkling 1994 men bodde kvar i Helsingborg, de sista åren på trygghetsboendet Bikupan.

Charlie Gustafsson avled på långfredagen. Han lämnar efter sig sonen Erik, dennes hustru Camilla, och barnbarnen Pontus, Oliver och Lukas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!