Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvällsposten och Pressbyrån hedrar Pressfrihetens dag

Torsdag 3 maj är Världsdagen för pressfrihet.

Kvällsposten uppmärksammar dagen tillsammans med Pressbyrån.

– Jag tycker det är viktigt att alla människor kan nyttja sina rättigheter att uttrycka sig fritt och att världen kan ta del av ocensurerad journalistik, säger redaktionschefen Christer El-Mochantaf som befinner sig på Malmö centralstation hela dagen.

I dag är internationella dagen för pressfrihet. Då uppmärksammar vi på Kvällsposten och Expressen, tillsammans med Pressbyrån, situationen med fängslade journalister, journalistik som inte får göras och röster som aldrig får komma till tals.  

– Pressfrihet är en förutsättning för demokrati, det bygger på tryck- och yttrandefrihet som är viktiga beståndsdelar för ett fritt samhälle, säger Kvällspostens redaktionschef Christer El-Mochantaf.

Christer El-Mochantaf: ”Viktigt att uppmärksamma”

Både Kvällspostens sajt och papperstidningen har på torsdagen ”vita fläckar”. De ska symbolisera världen som den skulle se ut, om det fria ordet tystas.

– Jag tycker det är viktigt att alla människor kan nyttja sina rättigheter att uttrycka sig fritt och att världen kan ta del av ocensurerad journalistik. Det är kanske sådant vi har tagit för givet i Sverige, men det är viktigt att uppmärksamma och bevara även här, säger Kvällspostens redaktionschef Christer El-Mochantaf.

Under Pressfrihetens dag uppmärksammas journalister som dödats eller fängslats under sitt arbete. Dawit Isaak, svensk-eritreansk journalist som suttit fängslad i 6 066 dagar är en av dem.

LÄS MER: Stefan Löfven: ”Tror att Dawit Isaak lever” 

Expressen TV sänder live hela dagen

Pressfrihet är en förutsättning för demokrati eftersom tryck- och yttrandefrihet som är viktiga beståndsdelar för ett fritt samhälle. Enligt organisationen Reportrar utan gränser lever två tredjedelar av världens befolkning i länder där myndigheter censurerar tidningar – därför är det viktigt att uppmärksamma den situationen i dag.

För att uppmärksamma läget i världen sänder Expressen TV live under hela dagen med Ami Hedenborg från Amnesty, Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot samt Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som gäster.

Träffa Kvällsposten på Pressbyrån på Malmö centralstation

Kvällspostens redaktionschef Christer El-Mochantaf befinner sig hela dagen på Pressbyrån på Malmös centralstation och deltar i sändningen tillsammans med gäster, bland andra tv-reportern Caroline Larsson och krönikören Lars Klint.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson uppmärksammar Pressfrihetens dag i sin blogg:

”Reportrar utan gränser rankar Sverige som nummer två på pressfrihetsindex, bara Norge har bättre förutsättningar, men trots detta varnar organisationen ändå för att näthatet mot journalister ökar och att det föreslås nya lagar som begränsar möjligheterna att uttrycka sig”, skriver han bland annat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!