Kvällsposten och Pressbyrån hedrar Pressfrihetens dag

Publicerad

Torsdag 3 maj är Världsdagen för pressfrihet.

Kvällsposten uppmärksammar dagen tillsammans med Pressbyrån.

– Jag tycker det är viktigt att alla människor kan nyttja sina rättigheter att uttrycka sig fritt och att världen kan ta del av ocensurerad journalistik, säger redaktionschefen Christer El-Mochantaf som befinner sig på Malmö centralstation hela dagen.

I dag är internationella dagen för pressfrihet. Då uppmärksammar vi på Kvällsposten och Expressen, tillsammans med Pressbyrån, situationen med fängslade journalister, journalistik som inte får göras och röster som aldrig får komma till tals.  

– Pressfrihet är en förutsättning för demokrati, det bygger på tryck- och yttrandefrihet som är viktiga beståndsdelar för ett fritt samhälle, säger Kvällspostens redaktionschef Christer El-Mochantaf.

Christer El-Mochantaf: ”Viktigt att uppmärksamma”

Både Kvällspostens sajt och papperstidningen har på torsdagen ”vita fläckar”. De ska symbolisera världen som den skulle se ut, om det fria ordet tystas.

– Jag tycker det är viktigt att alla människor kan nyttja sina rättigheter att uttrycka sig fritt och att världen kan ta del av ocensurerad journalistik. Det är kanske sådant vi har tagit för givet i Sverige, men det är viktigt att uppmärksamma och bevara även här, säger Kvällspostens redaktionschef Christer El-Mochantaf.

Under Pressfrihetens dag uppmärksammas journalister som dödats eller fängslats under sitt arbete. Dawit Isaak, svensk-eritreansk journalist som suttit fängslad i 6 066 dagar är en av dem.

LÄS MER: Stefan Löfven: ”Tror att Dawit Isaak lever” 

Expressen TV sänder live hela dagen

Pressfrihet är en förutsättning för demokrati eftersom tryck- och yttrandefrihet som är viktiga beståndsdelar för ett fritt samhälle. Enligt organisationen Reportrar utan gränser lever två tredjedelar av världens befolkning i länder där myndigheter censurerar tidningar – därför är det viktigt att uppmärksamma den situationen i dag.

För att uppmärksamma läget i världen sänder Expressen TV live under hela dagen med Ami Hedenborg från Amnesty, Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot samt Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som gäster.

Träffa Kvällsposten på Pressbyrån på Malmö centralstation

Kvällspostens redaktionschef Christer El-Mochantaf befinner sig hela dagen på Pressbyrån på Malmös centralstation och deltar i sändningen tillsammans med gäster, bland andra tv-reportern Caroline Larsson och krönikören Lars Klint.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson uppmärksammar Pressfrihetens dag i sin blogg:

”Reportrar utan gränser rankar Sverige som nummer två på pressfrihetsindex, bara Norge har bättre förutsättningar, men trots detta varnar organisationen ändå för att näthatet mot journalister ökar och att det föreslås nya lagar som begränsar möjligheterna att uttrycka sig”, skriver han bland annat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag