Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvällsposten-journalisten och schackexperten Bo Plato är död

”Bosse var stilist, en språkmästare som kunde behandla orden på rätt sätt”, skriver kollegerna Ulf R Johansson, Claes-Allan Lundin och Else-Marie Lundin. Foto: Göran Steffert
Bo Platos stora intresse var schack. Foto: Göran Steffert

Schackmatt.

Vi trodde inte att vi redan nu skulle behöva använda det uttrycket om en av de finaste människor vi fått förmånen att ha som en av våra allra bästa vänner

Men tyvärr blev det så.

Journalisten och schackexperten Bo Plato, 80, gör inte flera drag på schackbrädet. Han har lämnat oss efter en kort tids sjukdom.

Det är på många sätt en fantastisk karriär som har avslutats. Bosse var lågmäld, tog sällan till de stora orden, men stack ändå ut. Han var lite speciell i sitt bockskägg och monokeln som han använde när han granskade manus. Pipan hängde alltid i mungipan och det gick många paket Greve Hamilton när stressen var som störst på Kvällspostens redaktion.

När Bosse, för en del år sedan, tvingades byta en hjärtklaff åkte pipan i papperskorgen.

– Där rök en av mina bästa vänner, som han uttryckte det. 

Bo tog studenten i Hässleholm och fick sitt första jobb som journalist på lokaltidningen Norra Skåne, där han så småningom blev nattredaktör.

Bo Platos stora intresse var schack

På den tiden var han aktiv inom flera idrotter, bland annat fotboll, och spelade för Hässleholms IF.

Men vid sidan om fanns ett annat intresse, som skulle följa honom genom hela livet. Det var schack.

Pappa Gunnar, som var gjutare, var fascinerad av schack och verksam inom Hässleholms Schackklubb i många år.

Bosse blev en mycket duktig schackspelare och kunde fylla bokhyllan hemma med massor av priser. Han blev dessutom svensk mästare i veteran-schack 2008!

Efter Norra Skåne jobbade Bosse på ett par tidningar i Norrland och på Gotland, men i september 1965 lockades han över till Kvällsposten.

Alla – inte minst den legendariske redaktionschefen Lars Braw – insåg snart vilken kapacitet Bo Plato var. Han blev snabbt redaktionssekreterare och ett av de drivande naven i en redaktion som gjorde Kvällsposten till en bra och kraftigt ökande kvällstidning.

Blev reportagechef

Bosse var stilist, en språkmästare som kunde behandla orden på rätt sätt. Det är många reportrar som ska vara glada för att Bosse tog hand om och granskade deras ibland ganska bedrövliga manus. Ofta hände det att han tände pipan, tog på sig monokeln, satte papper i skrivmaskinen (jo, det fanns sådana då) och skrev om hela storyn.

I ett fall var han stenhård. Ingen kunde få honom att acceptera att något annat än båtar kan gå av stapeln.

Bosse hade sina principer och var oerhört lojal mot tidningen. Han missade aldrig en arbetsdag och många pratar fortfarande om när han under den värsta snöstorm som drabbat Skåne gick till fots från Kulladal till tidningshuset i Segevång.

– Någon måste ju jobba, tyckte han.

Bo blev senare chef för featureredaktionen, tidningens reportageavdelning. Samtidigt skrev han en uppskattad schackkrönika som publicerades varje vecka. Men den försvann när nya namn dök upp i redaktionsledningen. Ett par tusen personer skrev på protestlistor, men det hjälpte inte. Då gav Bo upp och bestämde sig för att lämna tidningen.

Hedersledamot i Sveriges Schackförbund

Nu blev det huset i Hässleholm på heltid och samtidigt ett jobb som redaktör för ”Tidskrift för schack”. Ett uppdrag som han hade från 1989 till 2003. Dessutom blev han hedersledamot i Sveriges Schackförbund.

Sista draget är gjort för Bosses del. Men vi saknar honom jättemycket. Hans minne kommer alltid att finnas kvar.