Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eva Rydberg minns krogshowerna i Malmö – för exakt 50 år sedan

Eva Rydberg på Kronprinsen när det begav sig – 1982. Foto: ERLAND ANDERSSON / ARKIVBILD
Kronprinsens restaurang, 1977. Foto: LASSE SVENSSON
Eva Rydberg. Foto: LASSE SVENSSON
Kronprinsen är Sveriges femte högsta skyskrapa. Foto: LASSE SVENSSON

Kvällsposten firar 70 år i år – och en titt i arkiven visar att det finns mycket att blicka tillbaka på.

Som för exakt 50 år sedan: Då gjorde Eva Rydberg sin första krogshow på Kronprinsen – med Owe Thörnqvist

– Jag älskade att jobba på Kronprinsen - min mamma bodde ju i huset...

Det är nu 50 år sedan Eva Rydberg och Owe Thörnqvist gjorde succé med sin krogshow på Kronprinsen i Malmö. En kväll som i annonsen lockade med att man skulle göra Sveriges dåvarande statsminister Tage Erlander förbannad.

– Av det minns jag inget, det var nog Oves nummer, men jag älskade verkligen att jobba på Kronprinsen, säger Eva när vi pratar om åren på den legendariska krogscenen i Malmö.

Krogshowen med Owe Thörnqvist var början på en ny karriär för Eva Rydberg som upptäcktes redan som 16-åring av Povel Ramel i samband med Knäppupp-revyn "Dr Kotte slår till". Som 25-åring fick den tidigare ballerinan chansen att utveckla nya sidor av sin talang. Dagsaktuell, rapp komik, sketcher, sång, dans och stand-up innan det egentligen fanns i Sverige.

25-årsjubileet på Kronprinsen år 1986 med bland andra Arja Saijonmaa och Björn Skifs. Foto: STAFFAN JOHANSSON

En tillfällighet

För Evas del var det på sätt och vis ändå en tillfällighet att hon hamnade på krogscenen. Och det började inte heller i Malmö utan på Hamburger Börs i Stockholm.

– Owe Thörnqvist hade sett mig tillsammans med Jerry Williams på Oscarsteatern i Stockholm och frågade om jag ville göra en krogshow med honom. Så man kan säga att det var Owe som tog mig till krogen.

Det blev succé

Det blev stor succé på Hamburger Börs och bara lovord i pressen.

– Vi hade väldigt roliga texter, jag var bland annat Virriga Vera och så gjorde jag en parodi på Anita Lindblom.

Inga fler krogshower för Eva Rydberg. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Vill inte göra fler krogshower

Det var showen med Eva och Owe som man därefter tog till Malmö, detta i en tid då krogshow var något riktigt hett på den svenska nöjesscenen.

– Vi spelade i princip hela veckan med matiné på söndagarna och det var alltid fullt, folk gick verkligen ut och roade sig på den tiden.

Skulle du kunna tänka dig att göra krogshow igen?

– NEJ, inte jag! Det slutade jag med för länge sedan... men formen är spännande och lever ju än i dag.

Men det blev många olika krogshower på Kronprinsen den följande 25 år en innan Eva en dag bestämde Eva sig, "nu får det vara nog med spexandet på krogen". Hon ville bort från den världen och prova andra sidor av sin artistiska bredd som numera även innefattar dramatisk teater.

– Jag lär ha varit den artist som uppträtt mest på Kronprinsen, det påstår i alla fall nöjesjournalisten Christer Borg som skrivit boken "Alla var där" om Kronprinsens historia, säger hon och tillägger:

– Jag älskade verkligen att jobba på Kronprinsen, gjorde även en hel del tillsammans med Östen Warnebring, det var speciellt eftersom vi kände varandra och båda kom från Malmö.

Fritiof NIlsson vid en tävling på Kronprinsen – arrangerad av Kvällsposten. Foto: Bror Blixten Hansson

Räddade krogen – från undergång

Eva kom också att rädda krogen från undergång - vid två tillfällen.

– Ja jag räddade Bosse Åkesson, som under en period drev Kronprinsen, med mina shower i en tid då krogen hade det tufft med ekonomin.

– Det var ju enormt påkostade föreställningar, man sparade inte på något på den tiden!

Det fanns också andra fördelar med att jobba på Kronprinsen för Eva Rydberg.

– Ja min mamma bodde i Kronprinsen så det betydde att vi kunde ses ofta, jag var alltid hos henne och fikade innan jag skulle upp på scenen. Som jag minns var det alltid trevligt på Kronprinsen, fin sammanhållning, alltid bra och proffsigt, ja jag trivdes verkligen bra där.

Satsade på teater

Men det kom en dag då Eva bara önskade sig bort från krogscenen. Hon började få panik när hon stod där ensam med en mikrofon. Då valde hon att satsa på fullt ut på teater och tog över Fredriksdalsteatern efter Nils Poppe, en teater hon drivit i 25 år.

Till sommaren gör man en ny och omarbetad uppsättning av "Fars lilla tös" där Eva spelar mamman till Nils Poppes dotter Mia Poppe. För den nya versionen ansvarar Sven Melander och Mikael Neuman, alltså samma pjäs som man satte upp för 19 år sedan. Men då var Eva "fars lilla tös".

– Nu är det min dotter Birgitta som spelar "tösen", jag är aningen för gammal för den rollen nu..., fyller ju 75 till sommaren.

Det blir också mycket jubilerande för din del i år.

– Ja teatern fyller 100 år, jag gör min 25:e uppsättning där, fyller 75 till sommaren samtidigt som jag kan fira 60 år i nöjesbranschen.

Nu siktar Eva på att slå Nils Poppes rekord på Fredriksdalsteatern.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!