Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvällens sökning efter försvunne Kim ställs in

Foto: Jens Christian
Foto: Jens Christian

Den försvunne Kim Wall söks i och kring Öresund. Under flera dagar har frivilliga från Svenska sjöräddningssällskapet sökt efter den saknade journalisten.

Kvällens planerade eftersökning ställs dock in.

– Vi har klarat av det planerade området under dagen. Så i kväll gör vi inga sök i det här ärendet, om vi inte blir ombedda att åka ut av myndigheterna så klart.

Vid 11-tiden i förmiddags gick båtar från sjöräddningens station i Barsebäckshamn ut i Öresund för att söka efter den försvunna journalisten Kim i samband med en tur i uppfinnaren Peter Madsens egenkonstruerade ubåt. Madsen sitter häktad i Köpenhamn, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död.

Söker efter strömmen

Sjöräddarna genomför sina sök på frivillig basis och har under de senaste dagarna genomfört flera operationer. Enligt stationsbefäl Fredrik Winbladh försöker man söka på grunt vatten och på stränderna i de vikar dit man av erfarenhet vet att strömmarna leder. Själva sökningen sker rent okulärt: sjöräddarna söker av området med blotta ögat.

Under onsdagen sökte man i Lommabukten norr om Malmö. 

– Nej vi behöver inte mer i kväll helt enkelt. 

– Om myndigheterna kallar ut oss åker vi naturligtvis. Jag ska inte säga att jag förväntar mig att bli utkallad men det skulle inte förvåna mig, säger Fredrik Winbladh.

På onsdagskvällen blev sjöräddningssällskapet beordrade att inte söka mer. 

Fynd under tisdagen

Under tisdagskvällen letade de svenska sjöräddarna tillsammans med sina danska kolleger vid Saltholmen utanför Köpenhamns hamninlopp. Svenskarna hittade då en räddningsväst som överlämnades till dansk polis. De har senare meddelat att fyndet troligtvis inte har någon relevans till utredningen kring Kim Walls försvinnande.

Dagens sök har dock inte lett till några liknande fynd.

– Nej ingenting sådant. Ingenting som har att göra med detta, säger Fredrik Winbladh.

Under onsdagen kommer dock den danska sjöräddningen, enligt planen, söka efter Kim Wall.