Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kustbevakningen öppnade släpet – detta är vad de såg

Vilket kap! Ett antal röjsågar och motorsågar hamnade i polisens beslag efter kustbevakningens tillslag i Karlshamn.Foto: POLISEN

När kustbevakningen i Karlshamn kontrollerade lasten i en lastbil som skulle med färjan till Litauen gjorde de ett oväntat fynd.

I trailern fanns två svenskregistrerade personbilar och ett helt lager verktyg, röjsågar och motorsågar. Chauffören sitter nu anhållen.

Vid 18-tiden i lördags skulle kustbevakningen kontrollera lastsäkerheten i fordon som var på väg att ta färjan från Karlshamn till Klaipeda.

En litauiskregistrerad lastbil – som skulle ha varit helt tom – öppnades och visade sig vara lastad med misstänkt stöldgods.

Om det var en rent slumpmässig kontroll eller en målinriktad insats efter ett tips ville Blekingepolisen på söndagen inte avslöja.

Ett ”gediget samarbete”

De kallade det bara för ett ”gediget samarbete med kustbevakningen ”.

Lastbilstrailern innehöll verktyg i form av rotationslaser, röjsågar och motorsågar som förmodas vara stulna från gårdar och arbetsplatser runtom i sydöstra Sverige.

Dessutom fanns två svenskregistrerade personbilar inkörda och parkerade i lastutrymmet. Inga lyxbilar, utan vanliga vardagsfordon.

– Så vitt jag kan se är de inte stöldanmälda, säger inre befäl Peter Andersson vid Blekingepolisen i Karlskrona.

La ut bild på Facebook

Så fort polisen hade lagt ut en bild av beslaget på sin Facebooksida började folk som blivit bestulna att paxa sina grejer i kommentarsfältet:

”Blå lådan troligen min rotationslaser märke Limit stals ur vår ladugård i Bränderås förra torsdag-fredag natten”

” Hittar ni en röd Helvi svets där så kan ni höra av er då min blev stulen för två veckor sen cirka”

”Det kanske är Torsås Ryttares röjsåg. Den stals för 14 dagar sedan”

”Hittar ni någon röjsåg som är ombyggd där gasreglaget sitter på vänster handtag så kan det vara våran”

Allt är beslagtaget

Alla bestulna får chansen att övertyga polisen om att det är deras prylar.

– Vi har tagit alltihop i beslag för att utreda var det kommer ifrån, säger Peter Andersson.

Den 28-årige litauiske chauffören har anhållits som misstänkt för häleri. Blekinge Läns Tidning uppger att förnekar all kännedom om godset i lasten.

Polisen tar gärna emot tips om de stulna verktygen och maskinerna.