Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kurt 100 år – en av våra trognaste läsare

Chefredaktör Katrin Säfström möter Kurt Emilsson som läst Kvällsposten sedan starten 1948.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Själv är Kurt Emilsson en hängiven fotograf och passar på att ta en bild på Kvällspostens team.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
På väggen hemma hos Kurt i Landskrona hänger en målning som yngste brodern Ingemar har målat, av fadern Emil Persson läsandes Kvällsposten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kurt läser det mesta i Kvällsposten, men kryssen lämnar han åt grannen att lösa.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I november förra året fyllde han 100 år. 

Kurt Emilsson i Landskrona som läst Kvällsposten sedan starten 1948.

– Jag läser det mesta, men kryssen hoppar jag över numera, de löser min granne Rut. Men hon måste lämna tillbaka tidningen sedan, säger han och skrattar.

Han blir glad när vi kommer och hälsar på i den fina lägenheten på Solbackens äldreboende. Här står kungen och drottningens telegram till 100-åringen inramat i bokhyllan, bredvid utmärkelsen till hemvärnsveteran efter 50 år i frivilligförsvarets tjänst. Men här hänger också tavlan på fadern Emil Persson läsandes Kvällsposten, som Kurts yngsta bror Ingemar målade efter ett fotografi 1958. 

– Far läste alltid Kvällsposten han också, säger Kurt.

Född 1917 har han förstås upplevt mycket. Uppvuxen på lantgård i Olofslund, Värlinge och Stehag och blev redan som 13-åring springpåg i D. Friströms diversehandel. Ett hårt jobb med att köra ut kol och koks på en skranglig dragkärra. Det ledde till reumatisk sjukdom och inläggning på Lunds lasarett. Men han fortsatte med tungt jobb i Hurva, i Nils Hanssons diverse- och spannmålsaffär. 

– Vi fick bära 90-100-kilossäckar både med hiss och på ryggen flera våningar till Spannmålsmagasinet.

Och så hade han ju sin fästmö Anna-Brita i Stehag. Cykelturerna på en och halv mil mellan Stehag och Hurva blev många.

Kurt läser det mesta i Kvällsposten, men kryssen lämnar han åt grannen att lösa.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

När tyskarna kom

Den 9 april 1940 anföll tyskarna Danmark och Norge. Kurt berättar att det kändes som att allt kom väldigt nära, att något måste göras. På riksplanet hade militären Gustaf Petri fått uppdraget att skapa ett hemvärn, ett snabbt riksdagsbeslut kom samma år. Kurt tyckte det var viktigt att göra en insats.

– Jag fick ett Mausergevär och en armbindel. Någon annan utrustning fick vi inte, men jag var en bra skytt.

Det behövdes pengar till verksamheten så Kurt startade en insamling. 87 kronor fick han ihop i byn, som så småningom räckte till både uniformer och vapen. Själv steg Kurt i graderna till grupp- och plutonchef och blev så småningom hemvärnschef i Eslöv och senare även i Landskrona. Hustru Anna-Brita engagerade sig i lottorna och bägge har de belönats som hemvärnsveteraner efter varsitt halvsekel inom frivilligförsvaret. 

Hängiven fotograf

I det civila jobbade Kurt vidare med spannmålshantering och blev efter många år på AB Carl Engströms i Eslöv och Landskrona resande kontrollant för Svensk Spannmålshandel i Stockholm och kollade magasin och beredskapslager från Skåne och upp till Dalarna. I dag finns inte mycket av dessa lager kvar och debatten om hur länge vi kan klara en kris går hög.

– Man vet inte riktigt hur de tänker, säger Kurt diplomatiskt.

Han tar upp en digitalkamera och tar en bild på oss för att kunna spara besöket från Kvällsposten bland alla andra noggrant och humoristiskt bokförda minnen i de många pärmarna i bokhyllan. Han är en hängiven fotograf och filmare sedan tonåren och var faktiskt den ende som proffsigt filmade Landskronas 550-årsjubileum eftersom kommunen glömt anlita fotograf. Så Kurts film fick mer spridning än han trott och finns nu i modernt format hemma på Solbacken. 

Hur känns det att ha blivit 100?

– Så länge hälsan håller och man har mat, då fungerar det.

Han blir mycket glad över löpsedeln vi har med oss och ska visa de andra på äldreboendet. Men dagens Kvällsposten hade vi kunnat lämna hemma på redaktionen.

– Tack, säger han och viftar lite avvärjande, men den har jag redan läst.


Kurt Emilsson

Ålder: 100 år

Bor: I Landskrona

Aktuell: Trogen läsare av Kvällsposten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!