POPULÄRT GRANNLAND. Allt fler svenskar vill jobba eller plugga på andra sidan Bron. Som en följd av detta har intresset för att läsa danska ökat markant och nu är kurserna i danska vid både Komvux och universitet fulltecknade.
POPULÄRT GRANNLAND. Allt fler svenskar vill jobba eller plugga på andra sidan Bron. Som en följd av detta har intresset för att läsa danska ökat markant och nu är kurserna i danska vid både Komvux och universitet fulltecknade.

Kurserna i danska på komvux och universitet är fyllda

Publicerad
Uppdaterad
Höstens kurser i danska är fulla både på universitet och komvux. Studier och arbete på andra sidan sundet lockar studenterna.
En av dem som vill bli bättre i broderspråket är Lillebror Bruer, 47.
Lillebror Bruer har alltid gillat danska. - Jag har läst mycket dansk litteratur. Men det är kul att få ett papper på det jag kan, säger han. I våras läste han en kurs på Komvux i Malmö. På måndag börjar fortsättningskursen. - Förhoppningsvis blir det mer litteratur och mindre grammatik. Det är det som är svårast.

Bildlärare är målet

Just nu är han heltidsstudent och extraknäcker som tatuerare. Men målet är att utbilda sig till bildlärare. Då tror han att danskan kan vara en fördel. - Många danskar flyttar hit. Sen kan jag kanske göra lite konsultjobb i Danmark, säger Lillebror Bruer. Studie- och jobbmöjligheterna tror Ingrid Perulf, rektor på Komvux Kronborg, är en stor orsak till danskkursernas popularitet.

Läkarlinjen lockar

- Många vill söka in på läkarlinjen. Och så finns det många affärsjobb till exempel, säger Ingrid Perulf. Komvux erbjuder fyra nivåer på sina danskkurser, plus en intensivkurs. - Som det ser ut nu är alla kurserna fyllda. Och vi har folk på reservlistan.

Reservlista i Lund

Även på Lunds universitet är höstens kurser fulltecknade och det finns en lång lista med reserver. - Allra populärast är en kort 5-poängskurs, säger Åsa Wikström, studievägledare på Nordiska språk. Många som söker ska jobba eller plugga i Danmark. - Bara i dag ringde två personer som kommit in på läkarutbildningen där, säger Åsa Wikström.

Vill söka sig till Danmark

På Campus Helsingborg finns en 5-poängskurs i aktiv danska. I år är den för första gången full. Dessutom har 13 personer reservplats. - Många ser det som en bra merit, säger utbildningsplanerare Carina Agrelius. - De vill söka sig till Danmark eller så har arbetsgivaren fått ett kontrakt med ett danskt företag.
Louise Cronholm

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag