Kungsörnen klövs i bitar av vindkraftverk

Här är örnen som klövs av vindkraftverkets rotorblad. Magnus Edelius, talesman i föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt, tycker att man borde tänka mer på placeringen av vindkraftverken.
Vindkraftverk kan bli en dödlig fälla för fåglar.
Foto: Lasse Svensson

Den stora havsörnen hade inte en chans mot vindkraftverket i norra Skåne.

En av verkets propellerblad klöv den mäktiga rovfågeln i fyra bitar.

– Vi borde tänka mer på var vindkraftverk placeras, säger Magnus Edelius, talesman i föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt, KFV.

Havsörnen är den största rovfågeln i Nordeuropa och kan ha 2,5 meter mellan vingspetsarna. I Sverige har man uppskattat att det finns några tusen individer.

En av dem fick dock sätta livet till härom dagen.

Magnus Edelius berättar att en ung naturfotograf blev vittne till hela händelseförloppet på Vinnö ängar väster om Kristianstad.

- Han såg hur fågeln sakta flög in mot vindkraftverket, vände tillbaka, men ändrade åter färdriktning innan den ödestigra olyckan inträffade, berättade han.

Den stora havsörnen frontalkolliderade med en av kraftverkets vingar och klövs brutalt i fyra lika stora bitar.

Magnus Edelius tog efteråt själv bilder på fågelkadavret.

"Stort mörkertal"

Dagen efter händelsen kom ytterligare en rapport om en liknande händelse. Denna gång var det i Lörby utanför Sölvesborg där en havsörn hittades intill ett vindkraftverk med öppet vingbrott.

Magnus Edelius tror sig veta att de här exemplen bara är några i raden av alla olyckor.

- Det finns ett otroligt stort mörkertal. Örnar och måsfåglar är de som råkar mest illa ut. Men i nästan samtliga fall passerar det obemärkt förbi. En fågel som fastnar i propellerbladen och faller till marken äts som regel upp av viltet i området och då försvinner bevisen.

Magnus Edelius anser att myndigheterna i större utsträckning borde ta med fågelströmmar när man gör miljöbedömningar och konsekvensanalyser för var nya vindkraftverk ska placeras.

- Det är dödliga hot i skyn, vilket detta är bevis för, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!