Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungliga julhälsningen som gör alla undrande

2018 julhälsade kronprinsfamiljen från julbaket.
Foto: Danska kungahuset

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary tog med familjen till stallet för att ta årets julkort. 

Tillsammans med två hästar ställde de upp för fotografen.

Men nu undrar många: ”Vad tittar ni på?”. 

Varje år skickar den danska kronprinsfamiljen en julhälsning. Förra året fick vi följa det traditionella julbaket. Med stor omsorg dekorerade prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine pepparkakor och rundade av det hela med att duka upp till julfika under granen i ett av slottets guldpläterade rum.

I år tog hela familjen en tur ut i stallet. Bakom Christiansborgs slott finns en byggnad som har stått där sedan 1746. Där bor det elva vita kladrubhästar som används i officiella sammanhang som statsbesök, sommarparader och födelsedagar. 

Först klädde de en ståtlig gran i stallet, sedan hämtade de två av de tjusiga hästarna och till sist ställde hela gänget upp sig framför fotografen. 

Både prinsessan Isabella och prins Christian har fokus på något helt annat än fotografen.
Foto: Danska kungahuset

”Ser ut att titta snett”

Julkortet utstrålar jul och familjefrid men...vad tittar de på?

Ja den frågan ställer sig flera medier nu, bland annat den amerikanska tidningen People. Och det är främst de två äldsta barnen, prins Christian och prinsessan Isabella, som, som åsyftas.

På bilden syns tydligt att det är något som fångar deras blick och i stället för att titta in kameran tittar de åt höger. Kanske är det någon av de andra hästarna i stallen som hittar på något kul.

”12-åriga prinsessan Isabella ser ut att titta snett på en av de vita Kladruber-hästarna på julkortet som kungahuset släppte i fredags”, skriver People. 

https://www.instagram.com/p/B593M_9AXKq/

Drottningens julkalender

En annan dansk kunglig jutradition är drottning Margrethes julkalender. 

I år har drottningen skickat ut en liten tomtenisse för att hitta sin familj igen. Det är en resa genom Danmark, via de kungliga slotten, med berättelser om allt från H.C. Andersens sagor till drottning Margrethes farföräldrar Kristian den tionde och drottning Alexandrine.

Alla som följer kalendern på Instagram får dessutom en spännande inblick i danska hovets slutna rum:

”Den förunderliga resan för nissarna förbi hemliga, okända och äventyrliga krokar av de kungliga slotten”, skriver kungahuset. 

Hur ska de kungliga då fira julen som nalkas?

Jo, till Margrethes stora glädje samlas hela familjen. 

– Vi kommer ses allihop till jul, det kommer bli fint, säger drottningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!