Kungen och drottning Silvia har informerats om att prins Henrik lämnat sjukhuset. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNKungen och drottning Silvia har informerats om att prins Henrik lämnat sjukhuset. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen och drottning Silvia har informerats om att prins Henrik lämnat sjukhuset. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Henrik lämnade på tisdagen Rigshospitalet och åkt till Fredensborgs slott där han vill tillbringa sin sista tid i livet. Läget för prinsen är fortfarande allvarligt. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅPrins Henrik lämnade på tisdagen Rigshospitalet och åkt till Fredensborgs slott där han vill tillbringa sin sista tid i livet. Läget för prinsen är fortfarande allvarligt. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prins Henrik lämnade på tisdagen Rigshospitalet och åkt till Fredensborgs slott där han vill tillbringa sin sista tid i livet. Läget för prinsen är fortfarande allvarligt. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Kungens och Silvias oro för prins Henrik

Publicerad

Prins Henrik av Danmark har lämnat sjukhuset och åkt till Fredensborgs slott för sin sista tid i livet.

Den svenska kungafamiljen står i kontakt med den danska för att uttrycka sitt stöd.

– Men det är ingenting som vi kommenterar i media, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Relationen mellan det svenska och danska kungahuset har genom historien varit mycket stark.

Kung Carl Gustaf är kusin till drottning Margrethe – och när hennes make prins Henrik nu är svårt sjuk håller sig den svenske regenten och drottning Silvia givetvis informerad.

– Ja, kungafamiljen har information om prins Henriks tillstånd, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Har de varit i kontakt med den danska kungafamiljen?

– Kungafamiljen är informerade och har kontakt. Men det är ingenting som vi kommenterar några detaljer kring i medierna.

Tillbringar sin sista tid i livet på Fredensborgs slott

Enligt hovet påverkar prins Henriks hälsotillstånd inte den svenska kungafamiljens program på något vis.

Prins Henrik avbröt sin semester i Egypten den 28 januari och flögs hem till Danmark. Där har han vårdats på Rigshospitalet fram tills på tisdagen.

Prins Henrik lämnade på tisdagen Rigshospitalet och åkt till Fredensborgs slott där han vill tillbringa sin sista tid i livet. Läget för prinsen är fortfarande allvarligt.Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Då kom beskedet att han lämnat sjukhuset och åkt till Fredensborgs slott, där prinsen vill tillbringa sin sista tid i livet.

Läget är, enligt kommunikén från det danska hovet, fortfarande allvarligt.

Låg på sjukhus även i somras

Prins Henriks hälsa har varit vacklande sedan i somras. I juli låg han på sjukhus en vecka i Århus – där kungafamiljen har sitt sommarslott Marselisborg – och genomgick en ballongutvidgning av hjärtats kranskärl.

I mitten av augusti var prinsen inlagd i en dryg vecka på Rigshospitalet för smärtor i ett ben. Den 6 september kom så tillkännagivandet att prins Henrik drabbats av demens och ska skära ner på sina officiella uppdrag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag