Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungen fångade dagens största fisk: ”Väldigt nöjd”

På onsdagen besökte kung Carl Gustaf Landskrona hamn för att lära sig mer om torskarna i Öresund.
Foto: Kungahuset.se
Andreas Ollinen, kommunikationschef, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.
Foto: Privat

Dagens största fisk – den drog ingen mindre än kung Carl Gustaf upp, vid sitt besök i Landskrona hamn.

Tillsammans med Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund åkte kungen ut på havet och fick uppleva ett välmående Öresund.

– Jag tror att han var väldigt nöjd över att se att det går att fiska torsk med spö i Öresund, säger kommunikationschefen Andreas Ollinen.

Kung Carl Gustaf besökte på onsdagen Landskrona hamn, efter en inbjudan från Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund. Den röda tråden för dagen var torskarna i Öresund.

– Vi hade bjudit in kungen för att vi ville visa upp ett bra exempel på hur man kan förvalta ett vatten, i detta fall Öresund. Väster och öster om Öresund är situationen för torsken riktigt dålig, men just i Öresund har man ett livskraftigt bestånd. Kungen är engagerad i de här frågorna sedan länge, han har ett intresse för vattenmiljö och fiske, säger Andreas Ollinen, kommunikationschef, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.


LÄS MER: 50 000 vill rädda torsken i Östersjön


Kungen fick dagens största fångst

Under den strålande solen drog sällskapet upp flera fiskar – och kungen själv tilldelades en medalj för sin fenomenala fångst.

– Vi hade en jättefin dag på Öresund, utan vind och med strålande sol. Det nappade en del sill och torsk, säger Anderas Ollinen och fortsätter:

– Kungen själv fick napp, en jättefin torsk. Den var stor, faktum är att det utan tvekan var dagens största. Kungen tilldelades en medalj för den fina fisken, det verkade han glad över. Jag tror att han var väldigt nöjd över att se att det går att fiska torsk med spö i Öresund, det är ingenting man gör i Östersjön eller på Västkusten.

Kung Carl Gustaf ska ha varit nöjd över den stora torsken som han lyckades få upp ur vattnet.
Foto: PONTUS SODERMAN

LÄS MER: Här delar kungen ut pris på Sollidens slott


Tonfisk på 400 kilo

Flera personer befann sig på båten, däribland några av kung Carl Gustafs vänner.

– Ombord på båten var bland annat folk från Marint kunskapscentrum, landshövdingen i Skåne (Anneli Hulthén, reds anm) och ett antal vänner till kungen.

Båten lämnade hamnen vid 11-tiden på förmiddagen och kom tillbaka runt tre timmar senare.

– Det var en tur med intressant innehåll. Rätt förvaltat är Öresund ett havsområde som kan ge en hållbar miljö och arbetstillfällen. I stora delar av Europa kan man inte uppleva det som man kan här, nu för tiden kan man till exempel se tumlare, delfiner ibland och tonfiskar som väger upp mot 400 kilo. Det är ett väldigt intressant område.


LÄS MER: Berit fångade tonfisk på film – i Öresund


Prinsen planterade giftfri gran

Samtidigt besökte prins Carl Philip Lugnets plantskola i Bålsta. 

– Prinsen är utbildad jägmästare och har ett stort intresse för skog och natur, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Fokus för hans besök var giftfri skogsplantering. Statliga Sveaskog och dotterbolaget Svenska skogsplantor berättade om en metod för att utan kemikalier skydda granplantor mot angrepp från skadeinsekter.

Prins Carl Philip planterade en Douglasgran.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Redan på plantskolan fäster man ett tunt lager av finkornig sand på plantornas nedre del. Sandlagret har visat sig ge plantorna ett effektivt skydd mot snytbaggens gnagande. 

– Efter den här sommaren, med alla bränder, är vi nog alla lite extra medvetna om värdet av vår svenska skog. Både som förnybar resurs och som en nyckel till att möta ett förändrat klimat, sade prins Carl Philip i ett tal.

Vid sitt besök på Lugnets plantskola fick prinsen även delta i planteringen av fyra plantor av arten Douglasgran.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!