Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungahusets vädjan när barnen börjar i nya skolan

Hela familjen samlad i stallet – så här såg det ut på kronprinsfamiljens julhälsning till det danska folket 2019.
Foto: Kongehuset

Första måndagen efter nyår börjar kronprins Frederiks fyra barn på en skola i Schweiz.

Christian, 14, Isabella, 12, och snart nioåriga tvillingarna Vincent och Josephine ska alla gå på samma skola – och mamma Mary följer med.

Pressen uppmanas att låta barnen vara i fred.

Redan i oktober berättade danska kungahuset att kronprins Frederik och hans fru Mary tänkte skicka barnen till en internatskola i schweiziska Verbier efter årsskiftet.

Där ska de gå på Lemania-Verbier International School i tolv veckor, för att sedan återvända hem till sina ordinarie klasser på Tranegårdsskolen i Gentofte.

Mamma Mary åker också ner till Schweiz för att finnas i närheten. Hennes schema med aktiviteter på hemmaplan blir därför betydligt tunnare än normalt.

Även Frederik till Schweiz

Även kronprins Frederik kommer att vara på plats i Schweiz ”när han har möjlighet”, heter det i ett pressmeddelande från danska kungahuset.

Kungahuset har vänt sig till pressen med en vädjan om att låta de fyra barnen vara i fred för mediernas uppmärksamhet under sin vistelse i Schweiz.

Det ordnas ett särskilt fototillfälle när de börjar i skolan – efter det hoppas kungahuset att barnen ska få sköta sig själva.

Vill kunna röra sig privat

”Det är kronprinsparets önskan att medierna under de kommande månaderna följer tidigare avtal om att de kungliga barnen ska kunna röra sig privat utan mediernas uppmärksamhet både i och utanför skolan”, heter det.

Kronprins Frederik har själv – liksom lillebror Joachim – tidigare gått på internatskola. 1982–83 var han elev på École des Roches i Frankrike, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Prins Joachim och hans fru Marie – som just nu bor i Frankrike i samband med att Joachim går en kvalificerad militärutbildning – har också sina barn i fransk skola.

Alla barn och barnbarn har dock varit hemma i Danmark firat jul tillsammans med farmor Margrethe på slottet Marselisborg i Århus.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!