I slutet av januari kom beskedet att 49-årige prins Joachim erbjudits och accepterat en plats vid École Militaire i Paris.
Utbildningen pågår sex dagar i veckan under nästan ett års tid – därför väljer Joachim att ta med sig sin familj till Paris. I sommar går flyttlasset.
Nu avslöjar tidningen Se og Hør att Joachim planerar att ta del av sitt apanage 420 000 svenska kronor i månaden, under sin tid i Frankrike, vilket det danska kungahusets informationsavdelning bekräftar. På ett år blir det över fem miljoner kronor.
Problemet är att det kan vara grundlagsvidrigt.
I den danska grundlagens kapitel 2 står det under avdelningen Kungahuset att ”det årliga apanaget inte kan användas utanför rikets gränser utan Folketingets samtycke”. Men folketinget, den danska motsvarigheten till svenska riksdagen, har inte gett sitt godkännande.

Politiker kräver förklaring
När Se og Hør konfronterar kungahuset informationsavdelning med uppgifterna får de ett skriftligt svar:
”Det är praxis att de kungliga kan ta emot sitt apanage utomlands utan ett godkännande i folketinget när det handlar om en utbildning av tillfällig karaktär”.
Som jämförelse nämner de att kronprins Frederik gjorde samma sak när han studerade statsvetenskap i USA 1992-1993.
Men nu reagerar danska politiker.
– Det krävs en grundlig förklaring till det uttalandet, man kan inte bara tolka grundlagen efter vad som passar en, säger Søren Søndergaard från partiet Endhedslisten.
Nu ska han ta upp saken i Folketinget.

Ovana att ifrågasättas
När det danska kungahuset meddelade att prins Joachim skulle flytta utomlands sa de också att det inte skulle påverka prinsens uppdrag i Danmark.
Men det ger inte kungahusexperten Søren Jakobsen mycket för. Prins Joachim ska studera sex dagar i veckan under året i Paris.
– Det är klart att prins Joachim inte kommer kunna sköta sina uppdrag i Danmark, det säger sig själv. Ska han arbeta i Danmark under veckans enda lediga dag? Det är tydligt att de inte tänkt igenom det här, säger han till Se og Hør.
Enligt Søren Jakobsen är det egendomligt att kungahuset och drottning Margrethe inte är noggranna med en sån här sak men han är samtidigt inte överraskad.
– Kungahuset är helt enkelt inte vana vid att någon ifrågasätter vad de sysslar med.