Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungahusets miljonsmäll – efter det jobbiga året

Drottning Margrethe och prins Henrik var gifta i 50 år. Han var sjuk stora delar av sitt sista levnadsår. Foto: IBL BILDBYRÅ
Drottning Margrethe på prins Henriks begravning i februari i år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Drottning Margrethes danska kungahus gick back med fyra miljoner kronor under 2017.Foto: IBL
Det var inte bara tråkigt under 2017. Här syns kronprins Frederik tillsammans med kronprinsessan Mary ombord på en segelbåt under deras semester i Australien. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det danska kungahuset har en tung tid bakom sig.

Drottning Margrethes make prins Henrik dog i februari – och nu kommer notan för hans sista tid. 

Kungahuset gick back med fyra miljoner kronor under 2017.

– Vi har haft extraordinära utgifter, kommenterar kungahusets presschef Lene Balleby i ett pressmeddelande. 

Minus fyra miljoner. Det blev det danska kungahusets ekonomiska resultat för 2017. De mörka siffrorna presenterades i årsrapporten för 2017 som nyligen släpptes. 

Miljonrullningen beror främst på omvårdnaden av prins Henrik som var sjuk under stora delar av 2017 och som sedan gick bort den 13 februari i år. 

– Lönekostnaderna har stigit som följd av anställningar av medicinsk personal och merarbete för den befintliga personalen i samband med stöttning och omvårdnad av prins Henrik, berättar kungahusets ekonomichef Søren W Kruse för Ekstrabladet

LÄS MER: Vem är vem i det danska kungahuset? Stor guide!

Prins Henrik var sjuk under stora delar av 2017 och kungafamiljen fick ägna mycket kraft på att ta hand om honom. Men på drottning Margrethes födelsedag i april var han uppe på benen. Foto: IBL BILDBYRÅ

Fick 115 miljoner av staten

I årsrapporten går att läsa att kungahuset under 2017 fick 80 miljoner danska kronor i statligt bidrag, alltså nästan 115 miljoner svenska kronor. Till det kom "andra intäkter" på fem miljoner svenska kronor. 

Men det kostar att driva ett kungahus. 

– Under det gångna året deltog kungafamiljen i fler än 700 officiella arrangemang inom områden som kultur, humanitära initiativ, sport, hälsa, försvaret, forskning och utbildning, kommenterar Lene Balleby i kungahusets pressmeddelande. 

Årsrapporten visar att kungahuset har "bilar och maskiner" till ett värde av 10,5 miljoner kronor, vilket innebär att att Margrethe och de andra i kungahuset har varit ute och shoppat eftersom den siffran bara var på drygt sex miljoner efter 2016. 

LÄS MER: Här kommer drottning Margrethe få sin sista vila

Drottning Margrethe besökte under året firandet av norska kungen Harald och drottning Sonjas 80-årskalas. Här i sällskap med norske kronprins Haakon. Foto: HAAKON MOSVOLD LARSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ännu värre i Norge

Trots miljonsmällen ligger det danska kungahuset i lä jämfört med sina motsvarigheter i Norge

Efter både festmiddagar, folkfest, säkerhetsåtgärder och glass landade prislappen för norska kungen Harald och drottning Sonjas 80-årskalas förra året på 3,1 miljoner norska kronor, skriver VG.  

Festligheterna bidrog till ett underskott på totalt över 10 miljoner svenska kronor för norska kungahuset 2017, vilket är det värsta bokslutet på 10 år.

För det svenska kungahuset gick det bättre. Hovstaten, som innefattar kungafamiljens själva verksamhet, gick med en halv miljon kronor i plus efter att visat lika mycket minus föregående år.