Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungahuset sätter munkavle – på prins Henriks nära vän

Prins Henrik dog sent på kvällen den 14 februari, 83 år gammal. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Erik Brandt och hans nu avlidna hustru Margit Brandt. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM
Drottning Margrethe på prins Henriks begravning i Christiansborgs Slottskyrka i Köpenhamn. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Modeskaparen Erik Brandt var en av prins Henriks närmsta vänner, som gjort sig känd för sina kritiska uttalanden mot det danska hovet.

Nu hävdar Brandt att kungahuset har försökt sätta munkavle på honom, efter hans negativa kommentarer – något som hovet dementerar.

– Jag pratar om vad jag vill, ingen ska diktera mig om vad jag får säga till pressen, säger han.

Prins Henriks nära vän, den 74-årige modeskaparen Erik Brandt, har flera gånger talat om det danska kungahuset i negativa ordalag. Kort efter prinsens bortgång gjorde han ett kritiskt uttalande, som syftade på prins Henriks önskan om att inte begravas intill drottning Margrethes planerade viloplats i Roskilde. 

– Det är ingen hemlighet att prinsen under många år har varit obekväm med sin roll och den titel som han tilldelades. Hans otillfredsställda känsla har under åren ökat mer och mer. Att han inte vill begravas bredvid drottningen är en följd av att han inte har behandlats likadant som sin hustru, sa Erik Brandt då till BT

Efter modeskaparens raka kommunikation till medierna ska det danska kungahuset nu ha satt munkavle på honom. Det har Brandt själv berättat i programmet ”Finnsk Terapi”.

– Jag bryr mig inte om jag blir tystad. Kungahuset har sagt att jag inte ska prata om prins Henrik. Jag pratar om vad jag vill, ingen ska diktera mig om vad jag får säga till pressen.

 

Prins Henriks kista under begravningsceremonin i Christiansborgs Slottskyrka i Köpenhamn. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Här sörjer folket sin prins Henrik

 

Kungahuset dementerar

Även till BT bekräftar han beskedet om munkavlen. Till tidningen har Erik Brandt sagt att det var kungahusets kommunikationschef Lene Balleby som uppmanade honom till tystnad. Däremot minns han inte specifikt när det skedde.

– Självklart uttalar jag mig alltid med stor respekt för kungahuset, och inte minst prins Henrik som var en nära vän, säger han.

Lene Balleby själv dementerar Erik Brandts påstående i ett sms till BT.

– Kungahusets kommunikationschef Lene Balleby nekar helt till att ha gett Erik Brandt en munkavle och önskar inte att kommentera Brandts påstående ytterligare.

Hade en nära vänskap

Prins Henrik och Erik Brandt har känt varandra sedan 50 år tillbaka. Tillsammans har de spelat tennis, rest och delat en hjärtlig passion för hundar. Enligt Brandt berättade de allt för varandra.

När modeskaparen förlorade sin fru Margit Brandt i sjukdomen kol år 2011 ska prins Henrik ha varit ett stort stöd till sin vän.

– Vi delade allt med varandra, vi hade en mycket nära vänskap. Vi kunde tala om allt. Han anförtrodde sig till mig och jag anförtrodde mig till honom. Vi ringde varandra ofta. När vi var ledsna ringdes vi, när vi var glada ringdes vi också.