Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljens umgänge med miljardärer kritiseras

Drottning Margrethe.Foto: JENS CHRISTIAN
Kronprins Frederik.Foto: Prins Christian/Kungahusets Facebook
Legomiljardären Kjeld Kirk Kristiansen.Foto: DEAN PICTURES / REX/IBL
Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Den danska kungafamiljen umgås allt mer i kretsen av landets allra rikaste personer.

På inbjudningslistor hamnar fler och fler av Danmarks miljardärer.

– Det är en tendens man sett de senaste åren och som man kan reflektera över, säger Christoph Ellersgaard, professor vid Handelshögskolan i Köpenhamn.

Det är den danska tidningen BT som rapporterar att Danmarks alla rikaste medlemmar tycks ha kommit allt närmare den danska kungafamiljen på senare år.

Enligt tidningen lutar sig kungligheterna ofta mot dessa personer när man efterfrågar råd av ekonomisk natur.

Samtidigt är det ett faktum att flera av dem återkommande blir inbjudna till fester på slottet och till de årliga kungliga jaktevenemangen.

Ett antal av dessa personer har genom åren också fått kungliga hederstitlar – som öppnat dörrar för vidare affärer.

En del av Danmark

Christoph Ellersgaard, professor vid Handelshögskolan CBS i Köpenhamn, har forskat kring den danska makteliten och också skrivit en uppmärksammad bok om hur 423 danskar styr landet.

Han säger till BT:

– I förhållande till hur få miljardärer vi har i Danmark är det imponerande att så många av dem kunnat bli kammarherrar.

Efter att man utsetts till kammarherre får man möjlighet att följa med på danska statsbesök i utlandet och även delta i andra viktiga kungliga arrangemang.

Enligt Christoph Ellersgaard är det som att bli en del av det officiella Danmark.

Den senaste utnämningen av kammarherrar skedde på drottning Margrethes födelsedag den 16 april.

Då gavs utlandsdansken och miljardären Hans Michael Jebsen den förnäma titeln.

Bor i Sverige 

Han anslöt sig då till en exklusiv skara miljardärer med bland andra Legoägaren Kjeld Kirk Kristiansen, Danfossägaren Jørgen mads Clausen och Maerskarvtagaren Ane Uggla, som för övrigt bor i Stockholm.

– Jag kan tänka mig att det finns mer intressanta personer att bjuda in till en kunglig fest än de här. Man hade ju kunnat invitera framträdande fackföreningspersoner, kulturpersonligheter eller andra betydelsefulla individer, resonerar Ellersgaard.

Samtidigt pekar han på flera kända händelser där den danska makteliten på olika sätt ställt upp och hjälpt det danska kungahuset.

En sådan händelse var när tre av landets rikaste familjer bakom Lego, Danfoss og Ecco 2014 hjälpte till med pengar till en fond som möjliggjorde att prins Joachim med familj kunde lämna Schackenborg slott på Jylland, efter att egendomen köpts ut av privata händer.

– Det är mitt bestämda intryck, att om man tittar på listan över kammarherrar så finns en del med militär rang. En del andra tillhör gamla adelsfamiljer. Alla övriga är i stort sett personer med över en miljard på kontot, säger Christoph Ellersgaard, enligt BT.

Blir ett problem

Han anser att det inte är helt oproblematiskt med så nära relationer mellan kungahuset och de allra rikaste.

– Tjänster och gentjänster hade garanterat mött kritik om det skett i vanlig statsförvaltning. När kungahuset delar ut hederstitlar är det för att man gjort något bra för Danmark. Men om man börjar dela ut titlar mot bakgrund av gåvor till kungahuset blir det ett problem.

Tidningen BT har bett det danska hovet om en kommentar till uppgifterna. Man har bland annat önskat svar på hur många av landets rikaste som utnämnts till kammarherrar.

Danska hovet har inte återkommit med de svaren.

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe

Hur bra koll har ni på den danska regenten?