Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljens parad blev avbruten – av hunden Grace

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik med sina barn prinsessan Isabella, 11, prins Christian, 12, och de 7-åriga tvillingarna prinsessan Josephine och prins Vincent.
Foto: Det danske kongehus
Runt 300 ryttare och 100 cyklande barn deltog i marschen förbi slottet.
Foto: Det danske kongehus

Efter ett tufft halvår får kronprinsfamiljen nu äntligen ro att njuta av sommaren tillsammans på Gråsten slott. 

När den årliga ryttarparaden hölls för att hälsa dem välkomna blev de avbrutna – när hunden Grace plötsligt kom springande och ville ha kärlek.

Det har varit en tuff vår för det danska kungahuset efter prins Henriks långa sjukdom, den intensiva mediebevakning som följde och senare hans död. I juni dog drottning Margrethes kusin prinsessan Elisabeth vid 83-års ålder – ännu ett hårt slag för den danska kungafamiljen.

Samtidigt har en del ljusglimtar förstås funnits med flera kungliga födelsedagsfiranden och prins Nikolais studentfirande.

Kronprinsfamiljen var ledigt klädda när de tog emot besökarna vid sitt sommarslott.
Foto: Det danske kongehus

Nu har sommaren gjort sitt intåg och kungafamiljen tar alla chanser att koppla av och umgås efter det turbulenta året. 

Kronprinsfamiljen, det vill säga kronprins Frederik, kronprinsessan Mary och barnen prins Christian, 12, prinsessan Isabella, 11 och de 7-åriga tvillingarna prins Vincent och prinsessan Josephine, har traditionsenligt valt att dra sig tillbaka till Gråsten slott på södra Jylland.

Uppvaktades med storartad parad

Varje år uppvaktas kungafamiljens ankomst till slottet med en stor parad i samband med att det traditionsenliga tornerspelet invigs i närheten – så skedde även i år.

Kronprinsessan Mary log stort när hon fick ta emot en blomma från en ung ryttarinna.
Foto: Det danske kongehus

I solens strålar på söndagen tog kronprinsfamiljen emot runt 300 ryttare och 100 cyklande barn som deltog i marschen förbi slottet. Stämningen var glädjefull och Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary hälsade glatt på de många besökarna.

Kronprinsessan Mary fångades på bild när hon tackade och tog emot en blomma från en liten ryttarinna i paraden. Bilden som dock fått mest uppmärksamhet är den när hela familjen avbröts mitt under paraden – av hunden Grace som kom springande och ville vara med.

Kronpris Frederik blev lite överraskad när hunden Grace kom springande men barnen började direkt överösa henne med kärlek.
Foto: Det danske kongehus

Kronprins Frederik såg först lite paff ut men kronprinsessan Mary log mot honom medan barnen klappade på hunden som var glatt ovetande om att hon hade stört.

Tradition sedan medeltiden

Den årliga paraden börjar vid Gråsten ridskola och efter att ha välkomnat kungafamiljen fortsätter den till tornerspelsplatsen som varje år hålls den tredje helgen i juli med flera dagars fest och aktiviteter. Tornerspelen med ringridning är en tradition som har upsprung från medeltidens ryttarföreningar – och alltså anordnas än i dag. I dagens moderniserade form är det dock inte på lika blodigt allvar som då utan anordnas som nöjesaktivitet.


LÄS MER: Se nya bilder på kronprinsessans valp 


Gråsten slott fick Kung Frederik och Drottning Ingrid, drottning Margrethes föräldrar, i bröllopsgåva 1935 och det har sedan dess fungerat som sommarboning för den kungliga familjen. Traditionen med ryttarparaden som hälsar den välkomna har varit med ända från början och är ett populärt evenemang som lockar många åskådare varje år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!