Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljens band till Sydsverige blir starkare

Se hur det såg ut när kungahuset firade påsk – digitalt och på distans
Prins Julian är den nya hertigen av Halland.
Foto: PRINS CARL PHILIP/ KUNGL.HOVSTATERNA / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Adrienne är hertiginna av Blekinge. Här njuter hon av sommarvärmen tillsammans med familjen.
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET
Prins Oscar är hertig av Skåne. Här sitter han tillsammans med storasyster prinsessa Estelle i samband med femårsdagen den 2 mars på Haga slott.
Foto: KUNGLIGA HOVSTATERNA / TT NYHETSBYRÅN
I somras anordnade Sollidens Slott en trädgårdstävling för sjätte året i rad. Kungaparet kunde njuta av sommarvärmen på ett säkert sätt trots pandemin.
Foto: LOVE CARLSSON | SPA / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Hovexperten Sara Ericsson bekräftar att kungafamiljen har många kopplingar till Sydsverige.
Foto: Magnus Sandberg
Lisa Klang, kommunikationschef i Halmastads kommun, är förväntansfull inför kommande besök från prins Julian.
Foto: Pressbild
1 / 7

Prins Julian Herbert Folke har precis blivit hertig av Halland. 

Kungafamiljen har sedan länge stark anknytning till Sydsverige och tillbringar ofta tid här, både privat och i arbete. 

– Ta deras älskade sommarparadis på Öland till exempel. De åker mer än gärna dit, säger hovexperten Sara Ericsson.

Det finns många anledningar för kungafamiljen att tycka om Sydsverige. Under sommaren bor de i på Solliden på Öland och de besöker ofta Småland, Blekinge, Halland och Skåne.

Både traditionella och känslomässiga kopplingar lockar kungafamiljen söderut. Prins Carl Philip har både studerat och hittat kärleken i Sydsverige. Kronprinsessparet åker mer än gärna över till sina vänner i det danska kungahuset.

Prins Julian Herbert Folke

Enligt hovexperten Sara Ericsson var det ingen slump att prins Julian blev hertig av Halland.

Carl Philip stod nära den tidigare hertigen av Halland, kungens farbror prins Bertil. Han var Carl Philips gudfar och de delade intresset för motorsport.

– Att vara hertig handlar om att ge extra kärlek och engagemang till ett landskap. Det är något Halland kan se fram mot när prins Julian blir äldre, säger Sara Ericsson.

Prins Bertil gick bort 1997.

Nu när prins Julian utsetts till Hallands nya hertig kan han både hedra minnet av prins Bertil och föra vidare engagemanget för Halland.

– Det är kungen som väljer hertigdöme men det kan ses som en blinkning till prins Bertil att prinsen fick just det landskapet, säger Sara Ericsson.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia bor dessutom med barnen i Villa Solbacken på Djurgården, där prins Bertil levde fram till sin död 1997.

Prins Bertil delade prins Carl Philips intresse för motorsport. Här syns han med hustrun prinsessan Lilian.
Foto: Expressen

En stolthet för Halland

Budskapet att prins Julian tagit emot hederstiteln hertig av Halland har mottagits med glädje.

– Det är jätteroligt och vi är otroligt stolta över det. Nu ser vi fram mot att pandemin går över och att lillprinsen växer till sig lite så att han kan komma och besöka oss, säger Lisa Klang, kommunikationschef i Halmastads kommun i Halland.

Dagen efter beskedet om att Julian blivit hertig i Halland skickade kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman (M) ett gratulerande telegram till kungafamiljen.

 Han gratulerade till familjens utökning och att de hade valt att göra prins Julian till hertig av just Halland.

”Vi ser fram mot många besök i vårt fina Halland och vår vackra stad Halmstad”.

Prinsessan Adrienne Josephine Alice

Den 12 mars 2018 blev prinsessan Adrienne hertiginna av Blekinge. Familjen bor i Florida och hovexpert Sara Ericsson tror att avståndet bidragit till att hon inte besökt hertiginnedömet än.

– Familjen har inte synts i Sverige på mer än ett år men jag tror att prinsessan kommer besöka Blekinge när det finns ett sammanhang, säger Sara Ericsson.

Kvällsposten har tidigare skrivit om att det var med stor glädje som Blekinge tog emot den kungliga uppmärksamheten när prinsessan blev hertiginna.

– Det är alltid kul att Blekinge lyfts fram, vi gläds självklart åt det, sa Annette Sandberg, kommunikationschef i Karlshamns kommun i Blekinge.

Blekinge har uppmärksammats av kungafamiljen sedan tidigare. Kungen har fiskat lax i Mörrum, drottning Silvia har besökt naturparken Eriksberg, kronprinsessan Victoria invigde naturreservatet Stärnö-Boön i Karlshamns kommun och prins Carl Philip gjorde sin värnplikt i Karlskrona.

Här hyrde prins Carl Philip en trerumslägenhet tillsammans med sin kompis under studietiden.
Foto: JENS CHRISTIAN

Prins Carl Philips studietid i Alnarp och boende på Skarhults slott

År 2009 började prins Carl Philip studera på lantbruksuniversitetet (SLU) i Alnarp. Då hyrde han en trerumslägenhet tillsammans med en kompis på renässansslottet mellan Lund och Eslöv.

Värdparet på Skarahults slott, Carl Johan och Alexandra von Schwerin var inte nära vänner med prinsen eller kungafamiljen när prinsen flyttade dit. 

Carl Johan von Schwerins fastrar har däremot haft täta band till kungahuset, den ena har varit statsfru och den andra en av drottning Silvias hovdamer.

Kronprinsessan blev utsedd till ”Årets Ölänning” 2018 för att hon visar kärlek till ön.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
En solig hälsning från kungafamiljen på Sollidens slott 2017. I bilden ser vi från övre raden till vänster: Christopher O'Neill, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prins Alexander, kung Carl Gustaf och prins Daniel. Undre raden från vänster: Prinsessan Leonore, prinsessan Madeleine, prins Nicolas, drottning Silvia, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Sollidens slott uppfördes som sommarbostad för blivande drottning Victoria och stod färdigt år 1906.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Kungafamiljens kärlek till Öland

Varje år förvandlar kungafamiljen Sollidens slott till sin sommarbostad.  Hela familjen får plats på Solliden där kungaparet bor i slottet och kronprinsessfamiljen i sina egna hus intill vattnet på slottsområdet.

Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine bor med sina familjer i Kavaljershuset.

– Solliden på Öland är deras sommarparadis där de mer än gärna spenderar somrarna, säger Sara Ericsson.

Något som är känt för det svenska folket är även Victoriadagen på Öland, numera Victoriaveckan, i samband med kronprinsessans födelsedag den 14 juli.

Historien bakom denna pampiga högtid börjar med det före detta fotbollsproffset Kay Wiestål 1978. Han har tidigare uppgett till Expressen att allt började med en krogrunda i Stockholm där han la fram förslaget till kungen.

År 2018 blev kronprinsessan Victoria utsedd till årets ölänning. Juryn motiverade bland annat med att hon uttryckt kärlek för Öland i hela sitt liv.

” Med sin närvaro och lyskraft skapar hon intresse och uppmärksamhet för Öland nationellt som internationellt. Hennes födelsedag den 14 juli firas sedan länge som Ölands egen nationaldag”.

Kronprinsessan Victorias särskilda relation till Skåne

När kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick sonen prins Oscar den 2 mars 2016 valde de att han skulle bli hertig av Skåne. Skåne brukar familjen besöka både privat och i officiella sammanhang. 

– Det är exempelvis tradition att en dag under ett statsbesök tillbringas utanför Stockholm och då är det inte ovanligt att Kungaparet reser till Malmö och Lund med det gästande utländska statsöverhuvudet, skriver hovets informationssekreterare Johan Tegel.

Saknaden efter skånska grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister

Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister bodde nästan hela sitt liv i Skåne, senast på Trolle Ljungby slott. Hon var en av drottning Silvias första vänner i Sverige och de hade gemensamma vänner i Tyskland.

Alice Trolle-Wachtmeister var faktiskt en av de första att träffa Silvia när hon precis börjat träffa kungen. För kungen var det naturligt att åka ner till Trolle Ljungby slott och visa upp sin kärlek. 

Senare blev Alice Trolle-Wachtmeister statsfru och hovmästarinna. Grevinnan hjälpte Silvia att bygga upp sin hovstat och hon kom även att bli en nära vän med kronprinsessan Victoria.

När prinsessan Estelle föddes var grevinnan en av de fyra vittnen som skulle få bekräfta den nya kunglighetens äkthet. Och Alice Trolle-Wachtmeister hade såklart ett särskilt önskemål om hertigdöme för den nyfödda prinsessan. 

- Det hade ju varit väldigt roligt om det blev Skåne. Man kan ju inte komma ifrån att det är landets bästa landskap...eller i alla fall Sveriges kornbod, vilket är nog så viktigt, sa hon då. 

Så blev det inte – den gången. Några år senare blev prins Oscar hertig över Skåne. 

I juni 2017 avled Alice Trolle-Wachtmeister på Trolle Ljungby slott. I ett uttalande efter grevinnans bortgång uttryckte kronprinsessan sin sorg.

– Så länge jag kan minnas har Alice varit ett stöd för min familj och för mig personligen. Alice var en sällsynt klok och varm person som jag är glad att jag fick lära känna, sa kronprinsessan i ett pressmeddelande.

Närheten till det danska kungahuset

Det har tidigare kunnat konstateras att kronprinsessan och prins Daniel har en särskilt god vänskap med kronprinsessan Mary och kronprins Frederik.

Genom åren har Victoria och Mary utvecklat en stark vänskap. Att prins Daniel och kronprins Frederik dessutom är goda vänner har förstärkt relationerna. När Frederik fyllde 50 förra året skickade Victoria och Daniel en videohälsning till jubilaren. 

Prins Carl Philip tillsammans med blivande prinsessa Sofia under dag åtta av Swedish Open den 20 juli 2014 i Båstad.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Pepe's Bodega är Båstads hetaste nattklubb under tennisveckan. Där fann prins Carl Philip och prinsessan Sofia varandra 2009.
Foto: JENS CHRISTIAN

Den oförglömliga festnatten i Båstad

Båstads tennisvecka ligger varmt om hjärtat för både prins Carl Philip och prinsessan Sofia. De ska ha introducerats för varandra första gången på en nattklubb på Stureplan men det var en sprakande sommarnatt 2009 i det exklusiva ”Kristallrummet” på Pepe's Bodega som blev starten på deras relation.

Paret har fortsatt besöka Båstad och tennisveckan kontinuerligt - för att festa - och numera för att ha mysiga familjesemestrar med barnen. 


FLER NYHETER: Prins Julian – historien bakom namnet och hertigdömet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!