Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kundernas ilska mot Ikea-maten

Ikea har hamnat i kritikstorm efter uppgifter om att kycklingarna som serveras på Ikea i Danmark inte fötts upp under goda förhållanden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: / EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Djurrättsorganisationen Amina har avslöjat att Ikea i Danmark inte längre möter upp till "The good chicken award". OBS: Arkivbild. Foto: ROGER TURESSON

Möbeljätten Ikea får massiv kritik i Danmark av ilskna kunder som har synpunkter på maten som serveras på varuhusens restauranger.

På Ikeas Facebook-sida haglar skällsorden över möbelkedjans marknadsföring som beskrivs som falsk.

Ikea erkänner att företaget inte har varit tillräckligt uppmärksamma på djurens välfärd.

Bakgrunden till kritikstormen är en äldre skrivelse på Ikea Danmarks hemsida där företaget skriver att de endast serverar och säljer kyckling som är uppfödd under hållbara förhållanden. Allt enligt de kriterier som finns uppställda enligt den internationella standarden för djurvälfärd, "The good chicken award".

Men djurskyddsorganisationen Anima avslöjade nyligen att Ikea inte alls möter kraven.

"Slaktkycklingar lever under värsta förhållanden"

Snarare är det långt ifrån den bild som möbeljätten via sin hemsida förmedlat till kunderna.

– Slaktkycklingar är kanske det produktionsdjur som lever under de allra värsta förhållanden, säger Thorbjørn Schiønning från Anima till tidningen Politiken. 

Ilskan mot företaget är stor efter avslöjandet. På sociala medier stormar kritikerna mot Ikea, rapporterar Ekstrabladet.

 

Ikea i Danmark får kritik från kunder som menar att möbeljätten sysslat med falsk marknadsföring. Foto: Shutterstock

 

I ett pressmeddelande lägger sig möbeljätten platt.

– Vi vill att vår verksamhet genomsyras av omtanke för människor och miljö, det gäller också djurvälfärd. Därför är vi eniga i att "The good chicken award" är viktig och relevant när det kommer till uppfödning av kycklingar, skriver företaget.

– Men vi erkänner att de kycklingar som används av Ikea i Danmark i dag inte längre möter de här kriterierna och därför har vi tagit bort utmärkelsen.

Bakgrunden är ett leverantörsbyte och att man därefter inte varit tillräckligt uppmärksam på djurens välfärd.

Svenska Ikeas krav på kycklinguppfödningen

Kycklingarna som används i maten på svenska Ikea-restauranger kommer från en tysk underleverantör men produceras av Dafgårds.

Enligt Emil Eriksson, presskontakt på Ikea, ställer företaget stora krav på kycklinguppfödningen, bland annat avseende komforten för djuren där temperatur, frisk luft, ljudnivå och bra ljus ingår.

Kycklingarna som Ikea i Sverige använder sig av lever tillsammans på en större yta.

– Ikea har en målsättning att alla kycklingar i vår leverantörskedja ska vara frigående, som ett mellansteg accepterar vi att kycklingarna inte lever i bur, skriver Emil Eriksson i ett mejlsvar och tillägger att Ikea under nästa år ska sjösätta ett nytt program där fokus läggs på god djurhållning.

– Det omfattar alla djur i leverantörskedjan.