Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kunde fly med barnen efter polisens misstag

På grund av ett misstag från passhandläggaren i polishuset kunde kvinnan föra ut sina två barn ur landet.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
I dag är mamman häktad i sin frånvaro misstänkt för grov egenmäktighet med barn.
Foto: ROBERT BOMAN/BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

På grund av ett misstag från passhandläggaren i polishuset kunde kvinnan föra ut sina två barn ur landet.

I dag är mamman häktad i sin frånvaro misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

På onsdagen dömdes samtidigt passhandläggaren för tjänstefel av Lunds tingsrätt.

Passhandläggaren var ny på jobbet och hade bara genomgått tre dagars utbildning. Vid det aktuella tillfället hade tjänstemannen precis börjat utfärda pass på egen hand i Lunds polishus.

Dit kom den nu häktade mamman med ifyllda ansökningshandlingar om nationellt identitetskort för sina båda barn.

Underlaget är det samma som används till pass, men på blanketterna hade ordet pass strukits och texten "ansökan gäller endast nationellt id-kort" lagts till.

I förhören har tjänstemannen dock förklarat att hon trodde att ansökan gällde både id-kort och pass.

På ansökan fanns båda föräldrarnas medgivande och tjänstemannen trodde inte att man kunde begränsa medgivandet till att gälla endast ett av dessa.

Stessigt på jobbet

Vid den aktuella tidpunkten var det stressigt på jobbet och tjänstemannen har förklarat att hon inte såg att ordet pass var överstruket på två ställen.

Efter att mamman fått ut de felaktigt utställda passen valde hon att lämna landet i maj 2016 med sina barn.

Lunds tingsrätt skriver i domen att mamman häktats i sin frånvaro som på sannolika skäl misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Passhandläggaren erkände under rättegången de faktiska omständigheterna, men gjorde i första hand gällande att åtalet skulle avvisas på grund av förbudet mot dubbel bestraffning.

Fick varning

Efter att händelsen blivit känd tilldelades nämligen handläggaren en disciplinpåföljd för tjänsteförseelse av Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

Domstolen anser dock att den här typen av disciplinförfaranden mot till exempel statstjänstemän faller utanför de aktuella reglerna och kan inte anses ha straffrättslig karaktär.

Därför döms tjänstemannen för tjänstefel och till ett bötesstraff.

Efter händelsen har utbildningen av passhandläggare förlängts till 14 dagar.

Pappans målsägandeombud, advokat Stefan Rosell, säger att konsekvenserna av misstaget varit direkt förödande för hans klient.

– Pappan låg i en vårdnadstvist och hade ensam vårdnad om barnen vid tiden för händelsen. Han var rädd att mamman skulle försöka föra barnen utomlands, vilket hon också lyckades med.

Skulle kunna resa

Enligt Stefan Rosell hade pappan gått med på att barnen skulle få id-kort för att kunna resa inom Schengen-området. De handlingarna skrevs under av båda föräldrarna i samband med att det hölls en muntlig förberedelse i vårdnadsärendet.

Men för att förhindra att barnen skulle kunna lämna Sverige till ett land ännu längre bort bestämde man att de inte skulle få vanliga pass.

Polisen misstänker att mamman och barnen i dag uppehåller sig någonstans i Thailand. En av pojkarna har bara svenskt medborgarskap, den andre medborgarskap i både Thailand och Sverige.

 För närvarande bedömer polisen att utsikterna att få hem barnen till Sverige är små.