Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kulturskribenten Jan Hemmel död

Jan Hemmel, kulturjournalist och TV-producent har avlidit. Han var under många år verksam vid SVT Malmö. Han blev 83 år gammal
Foto: TOMAS LEPRINCE
Ernst Hugo Järegård spelade mordiske fjärdringsmannen Tore Hedin i tv-serien "Skånska mord".
Foto: Bildbyrån

Den kände skånske regissören och TV-producenten Jan Hemmel har avlidit i en ålder av 83 år, rapporterar SVT Nyheter. Jan Hemmel var också författare och kulturskribent i bland annat i Sydsvenskan och Kvällsposten.

– Han var mycket kreativ och på sin tid nyskapande på TV, säger Christer Borg, tidigare mångårig musik- och nöjesreporter på Kvällsposten.

Jan Hemmel var verksam vid SVT Malmö och är kanske mest känd bland tv-publiken för serien "Skånska Mord" där han regisserade sin gode vän skådespelaren Ernst-Hugo Järegård.

– När teatermuseet i Malmö hade en utställning förra året om Ernst-Hugo Järegård var det Jan Hemmel som invigningstalade, säger Christer Borg.

Han beskriver Jan Hemmel som en mycket kreativ och mångsidig person.

– Han var sällsynt begåvad, den skickligaste av oss allihop, säger Christoffer Barnekow som under många år arbetade tillsammans med Hemmel till SVT Nyheter.

Var nyskapande

Jan Hemmel kom ursprungligen från teatern där han arbetat som regissör innan han blev anställd vid Sveriges Radio. På 60-talet blev han anställd vid SVT Malmö.

– Han var på sin tid nyskapande, säger Christer Borg.

Jan Hemmel skrev också böcker. Den sista, "Vem var du Axel Ebbe", utgiven av Trelleborgs Museum, handlade om den kände Trelleborgsskulptören med samma namn.

Under många år medarbetade Jan Hemmel på Sydsvenskans och Kvällspostens kultursidor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!