Jan Hemmel, kulturjournalist och TV-producent har avlidit. Han var under många år verksam vid SVT Malmö. Han blev 83 år gammal Foto: TOMAS LEPRINCEJan Hemmel, kulturjournalist och TV-producent har avlidit. Han var under många år verksam vid SVT Malmö. Han blev 83 år gammal Foto: TOMAS LEPRINCE
Jan Hemmel, kulturjournalist och TV-producent har avlidit. Han var under många år verksam vid SVT Malmö. Han blev 83 år gammal Foto: TOMAS LEPRINCE
Ernst Hugo Järegård spelade mordiske fjärdringsmannen Tore Hedin i tv-serien "Skånska mord". Foto: BildbyrånErnst Hugo Järegård spelade mordiske fjärdringsmannen Tore Hedin i tv-serien "Skånska mord". Foto: Bildbyrån
Ernst Hugo Järegård spelade mordiske fjärdringsmannen Tore Hedin i tv-serien "Skånska mord". Foto: Bildbyrån

Kulturskribenten Jan Hemmel död

Publicerad

Den kände skånske regissören och TV-producenten Jan Hemmel har avlidit i en ålder av 83 år, rapporterar SVT Nyheter. Jan Hemmel var också författare och kulturskribent i bland annat i Sydsvenskan och Kvällsposten.

– Han var mycket kreativ och på sin tid nyskapande på TV, säger Christer Borg, tidigare mångårig musik- och nöjesreporter på Kvällsposten.

Jan Hemmel var verksam vid SVT Malmö och är kanske mest känd bland tv-publiken för serien "Skånska Mord" där han regisserade sin gode vän skådespelaren Ernst-Hugo Järegård.

– När teatermuseet i Malmö hade en utställning förra året om Ernst-Hugo Järegård var det Jan Hemmel som invigningstalade, säger Christer Borg.

Han beskriver Jan Hemmel som en mycket kreativ och mångsidig person.

– Han var sällsynt begåvad, den skickligaste av oss allihop, säger Christoffer Barnekow som under många år arbetade tillsammans med Hemmel till SVT Nyheter.

Var nyskapande

Jan Hemmel kom ursprungligen från teatern där han arbetat som regissör innan han blev anställd vid Sveriges Radio. På 60-talet blev han anställd vid SVT Malmö.

– Han var på sin tid nyskapande, säger Christer Borg.

Jan Hemmel skrev också böcker. Den sista, "Vem var du Axel Ebbe", utgiven av Trelleborgs Museum, handlade om den kände Trelleborgsskulptören med samma namn.

Under många år medarbetade Jan Hemmel på Sydsvenskans och Kvällspostens kultursidor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag