Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världsledarna häcklas under klimatmötet

Hyckleri. Klimatmötet om att minska utsläpp sponsras av flygbolag.
Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt

PARIS. En av affischerna föreställer en flygvärdinna som storögt hyschar tittaren med pekfingret över läpparna. Texten lyder: "Vi sponsrar FN:s klimatmöte, Cop21, så att det ser ut som att vi är en del av lösningen och för att se till att vår vinst inte påverkas". Längst ner, med Air Frances egna typsnitt, står att läsa: "Air France - part of the problem".

Loggan från Air France återfinns även på de två jättelika dukar som hänger alldeles i början av det jättelika konferenskvarter där Cop21 pågår. Efter säkerhetskontrollen och innan den stora informationstavlan med karta över det enorma Le Bourget-området passerar man företagssymbolerna. Vi får veta att de är officiella sponsorer: mängder av företag, så som Ikea, Michelin, Loréal, Puma, Aéroports de Paris, JC Decaux - ett av världens största företag för utomhusreklam - och Air France.

Men utanför kvarteret, i vardagens Paris, sänds ett annat budskap ut med det franska flygbolaget som avsändare. Skyltar vid mängder av busstationer i Paris togs nyligen över av konstnärer från brittiska "Brandalism" (en ordlek med brand som i varumärke och vandalism). Inför klimattoppmötets öppnande i måndags sattes 600 affischer upp runtom i den franska huvudstaden för att belysa sambanden mellan reklam, konsumism, beroende av fossila bränslen och klimatförändringar, som aktivisterna själva uttrycker det.

Konsekvent häcklas sponsorerna och världsledarna med svart, kreativ humor. En affisch föreställer Japans premiärminister Shinzo Abe - landet är den femte största utsläpparen i världen - med tre stora rykande kolkraftsskorstenar på huvudet. Texten i vänstra hörnet lyder: "Lösningar Cop21". En annan visar Barack Obama som glatt badar med en av sina döttrar i havet. Vid horisonten brinner olja och ett stort rökmoln stiger från havet.

Här på Cop21 har det anordnats seminarier och stadsvandringar i Paris finansdistrikt, där ett av tornen påminner om Sarumans, för att visa på företagens grönmålningskampanjer och inflytande över förhandlingarna. Affischerna når längre ut, ända till allmänheten. Och frågan är sannerligen värd att ställa: hur är det möjligt att företag vars själva livsluft är ett ständigt uttag av fossila bränslen - som till exempel Air France - tillåts sponsra och påverka den konferens som har i officiellt uppdrag att avsluta förbränningen av just sådana bränslen?

För hårda fakta är att 80 procent av alla kartlagda reserver av kol, gas och olja måste stanna under jord om vi ska hålla oss vid max två graders uppvärmning. Hur ska vi lyckas med det? Genom att låta dem som vinner mest på fortsatt utvinning betala konferensen?

Den franska regeringen har förbjudit alla klimatdemonstrationer i Paris. Det hindrade inte konstnärsaktivisterna från "Brandalism" att smyga runt och placera ut sina små naglar i ögat på Cop21. Så manifesterar också affischerna en annan kraft: den verkligt fria konstens.