Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vardag och världspolitik

Malmö-Lund. Mattias Jeschko-Edberg ser det som andra dagspendlare slutat se.Foto: Mette Ottosson

"För ett kort ögonblick / stelnar världen till och allt står stilla."

Så börjar Mattias Jeschko-Edbergs nya samling - inledande kodord för den modernistiska estetik som Jeschko-Edberg gör till sin poetiska strategi.

LYRIK

MATTIAS JESCHKO-EDBERG

"Eldträd tidig morgon"

Celanders

Den flyktiga sekunden som blir till en bild, djupseendet som uppstår i den kronologiska tidens platta regelbundenhet.

Det är ingen okonventionell formel Jeschko-Edberg gör bruk av, men nog platsar den bra i den makropolitiska diktvärld som skapas i "Eldträd tidig morgon". Poesin som motstånd mot kapitalism och reifiering - tydligast kanske i titeldiktens brinnande träd. Det träd som diktjaget får syn på en morgon från rusningstrafikens busstorg, osynligt för de dagspendlare som sedan länge slutat bry sig om enskilda ögonblick eller poesi.

 

Men dikterna är också en rad försök att ringa in vår samtid: "Vår samtid är en bild som rör på sig/ryckvis, fragmenterat och våldsamt". På ett stundtals Inger Christensen-skt manér sätts det lilla och det stora i relation till varandra. Naturskildringar, dagliga bussresor och betraktelser av den lilla dottern varvas med världspolitik och kritik mot välfärdssamhällets nedmontering. Skildringarna är starkt förankrade i det lokala. Jaget rör sig mellan Malmö och Lund, skildrar radhusångesten i barndomens Hjärup och betraktar Sydsvenskan-skrapan som i årtionden "vakat över de som åkt in mot Malmö/berett att försvara det klassamhälle/man inte vill tala om".

 

Men dikterna rör sig också ut i Europa. En resa med dottern till Disneyland blir alltmer surrealistisk och mynnar slutligen ut i en rad Jean Baudrillard-skt dystra samhällsdiagnoser. "Eldträd tidig morgon" blir således framförallt en lyrisk krönika över ett Europa i förfall, alltmer uppätet av fascism och avregleringar - och en reflektion över individens plats i det, i vårt hörn i Sveriges södra landsända.

 

Viola Bao

kultur@kvp.se