Vännen: "Per var inte alls som de andra"

Per Wahlöö.
Foto: Krw-Arkivet /Info@Rooketime.Se

Per Wahlöö och den tre år yngre Kurt Salomonson började  umgås flitigt runt 1961 då Wahlöö anställdes på arbetartidskriften  Folket i Bild.

Sedan umgicks de stadigt fram till 1965 då Wahlöö och Maj Sjöwall började ge ut sina deckare.

- Som författare snackar man inte mycket om en bok man huggit tag i. Då vill man behålla energin man byggt upp för att skriva den. Nu när jag tänker på det är det nästan märkligt att vi aldrig talade om litteratur, säger Kurt Salomonson i dag.

Vilket förhållande hade Wahlöö till arbetarförfattarna?

- Per hade ett likgiltigt förhållande till arbetarförfattarna, skulle jag säga. Han blev nog överraskad att det fanns arbetarförfattare.

Var stod han politiskt?

- Per var nog mycket mer radikal än jag och ibland kanske inte så genomtänkt, det var lite på ytan bara - fick jag intryck av. Han engagerade sig inte så mycket i partiet. Jag vet inte om Per var medlem i kommunistpartiet (SKP), men jag var det.

Var inte som andra

- Min framgång som författare sparkade nog i gång Pelles politiska engagemang. Han var oerhört radikal, han stod vänster om vänster när vi träffades.

Hur var Wahlöö på FiB?

- Per var inte alls som de andra. Han var inte präglad av arbetarrörelsen så det är väldigt förvånande att han alls fick jobb där! Alla andra var synnerligen ordningsamma, jobbade på dagen och gick sen hem och åt middag med hustrun, de gick inte på krogen, den saken var klar. Pär Rådström var den ende som var lite stökig.

- Per gick ju bort alldeles för fort, men det var självförvållat, han drack sönder livet och levde väldigt forcerat och hade en slags ödesinriktad livsstil. Det var något hektiskt över hans sätt att tillvarata tillvaron.

- Per var en snabbskrivare, och jag är förbryllad över att han lämnade den seriösa litteraturen. Jag tyckte väldigt mycket om hans debutroman. Ett reportage kunde han svarva ihop på en halvtimme. Han hade en naturlig fallenhet för prosan.

Kurt Salomonson är 84, och bor i Umeå.

Per Wahlöö blev medlem av SKP, kommunistpartiet, 1965, och lämnade partiet 1970 när han flyttade tillbaka till Malmö. 1967 hade partiet bytt namn, till Vänsterpartiet Kommunisterna.


Per Hellgren

kultur@kvp.se