Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaken debut

Daniel Pettersson.
Jonas Bergh läser Daniel Petterssons debutroman Jag är kvar när du vaknar.

FAKTA

ROMAN
DANIEL PETTERSSON | Jag är kvar när du vaknar | King ink förlag

Johan ger sin otrogna tjej en smäll med öppen hand.
Där börjar historien om en bedrövad ung mans resa och sökande efter något annat, något bättre.
Med ett klart och rent språk har Daniel Pettersson från norra Skåne (född 1982, sedan flera år bosatt i Malmö) skrivit en sorts litterär roadmovie om huvudpersonen Johans uppbrott från ett stagnerat förhållande. Med ett fascinerande flyt i språket och en story som håller och intresserar är Jag är kvar när du vaknar en mycket lovande debut.
Det är inte så att Daniel Pettersson berättar en ny historia. Det är egentligen en ganska typisk debutroman. Det är en ung man med kärlekstrubbel och tvivel om vart han vill att livet ska ta honom, eller han ta livet. Han åker lastbil och bil och flyg, på jakt eller flykt. Romanen är dock speciell eftersom den, till skillnad från andra liknande böcker, utspelar sig till stor del i Polen. Och i Malmö.
Slumpen leder den villrådige Johan ut på en resa där han träffar olika sorters människor, de flesta bra beskrivna. Och han suger åt sig. Han utvecklas men det öppna slutet ger (tack och lov) inget snusförnuftigt svar på livets mening.
Jag vet inte om Daniel Pettersson har upplevt det som händer i romanen, det spelar heller ingen roll. Det viktiga är att han får mig att känna att jag är där, att jag hör en människa berätta en historia som fångar mig. Jag skrattar när Plura dyker upp på en bar när Johan just lyssnat på Eldkvarn i hörlurarna. Jag ser bron över floden i Warszawa, och den döda hunden i lägenheten. Jag smakar maten han äter. Jag vänder sida efter sida. Jag vill veta. Jag får tårar i ögonen under några av tillbakablickarna på barndomen, de hade gärna fått vara fler, det finns en sådan nära ömhet. Jag är där.
Det är en viktig begåvning hos författare att veta vad man ska skriva och vad man ska låta bli, det klarar oftast Daniel Pettersson. Men det finns partier i Jag är kvar när du vaknar som nog borde ha strukits eller ändrats, när språket eller dialogerna inte flyter helt perfekt. Men det är inget som stör helhetsintrycket: Daniel Pettersson har skrivit en riktigt bra debutroman.

Jonas Bergh
kultur@kvp.se