Utställning med en tidsresa på Österlen

Publicerad

Utställningen petroglyfiskt i Simrishamn liknar - i ordets mest positiva bemärkelse - ingenting annat och låter sig därför ej heller beskrivas med konventionella termer. Eftersom det helt enkelt inte finns adekvata uttryck på det svenska språket för det som sker när besökaren som fysisk person träder in i exposén.

 

Det handlar om hällristningar och bronsålder i sydöstra Skåne, och om en kultur vars tankevärld vi blott kan ana - och spekulera kring. Och just i själva spekulationen finns avstampet för en veritabel tidsresa tretusen år bakåt, en resa som bjuder virtuella upplevelser kring ristningar i sten. Där vår egen fantasi låter oss interagera med bronsåldern.

 

Kiviksgraven, som förvisso aldrig varit en kungagrav, är utställningens mest fantasieggande avdelning med fokus kring den förmodade procession som avbildas på en av gravens stenplattor. Varefter man med ny teknik skapat projektioner i så kallad full body motion capture, eller "fångade rörelser", så att betraktaren kan stiga in i ristningen och själv delta i handlingen.

 

Och med liknande digitala innovationer fortsätter utställningen med försök att utifrån avbildade instrument återskapa musik som man tror att den lät för flera tusen år sedan, medan andra montrar låter oss uppleva arkeologiska objekt med multi-touch-screenteknik, följt av en virtuell stenhäll där vi med digitala pennor själva kan skapa tillfälliga - och självraderande - hällrist-ningar.

 

Sammantaget är petroglyfiskt ett nästan gränslöst äventyr med möjlighet till såväl barnets fantasifulla lek som till den vuxnes nyfikna inhämtande av kunskap om hur tillvaron kan ha gestaltat sig för de tidiga inbyggarna på Österlen. Något som dessutom berättas i en minst sagt rolig liten guidebok kallad Hällristarens guide till bronsåldern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag