Utan behärskning

Publicerad
Uppdaterad
Jenny Maria Nilsson tycker kvaliteten på Maria Rosenlöfs foton är tveksam.
Ett av mina favoritkonstverk genom alla tider är Singing Lesson av den polske konstnären Arthur Zmijewski. Verket är en film där en kör i vilka medlemmarna är dövstumma ungdomar från Warszawa sjunger, eller försöker sjunga, en polsk mässa. I deras uppriktiga ansträngning att utföra något för dem omöjligt finns något angeläget.
Torbjörn, August, Felizia, Gabriel och Mikaela är fem funktionshindrade ungdomar som skildras i 34 bilder på lilla fina Galleri Spegeln i Malmö. Fotograf Maria Rosenlöf har följt dem under ett halvår medan de kommer till Cirkus Cirkör i Alby för att träna.
Rosenlöf är utexaminerad från fotoskolan på Biskops Arnö, verksam
i Stockholm både kommersiellt och med egna projekt. Valen av motiv i de egna arbetena tyder på en fotograf med engagemang.
Tyvärr är fotografierna dåliga. Bilderna är inte av den kaliber jag tycker de borde ha när ett utställningsrum tas i anspråk. I bra fotografi syns val och behärskning, i det här arbetet ser jag ingetdera. Nivån är av typen ett halvt om halvt misslyckat uppdrag för en pressfotograf en vanlig dag på jobbet.
Ljuset är okänsligt behandlat, blixten illa använd, zoomobjektivet har fått arbeta när fotografen borde ha rört sig, armar och ben tvingas ut i vidvinkelhelvetet. Urvalet av bilder upprepar sig, flera är lika varandra utan att tillföra något specifikt. Barnen känns avfotograferade och det måste inte vara fel, men var finns berättarens formulering? Av en skolad och verksam fotograf förväntar jag mig mer.
Nåväl, fotografi har ett besynnerligt värde som går utöver estetiken. Det är intressant att se barnen, redskapen, rummet, vad som görs.

Tre eller fyra av bilderna håller utställningskvalité. En av dessa är av 15-årige Torbjörn när han sjunger. Rosenlöf lyckas förmedla ögonblickets essens; Torbjörns hållning, den mörka bakgrunden och till höger glänser en röd gympamatta. Form, innehåll och fotograf förvandlar bilden från vanlig till något värt att ställa ut på Galleri.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag