Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Universum i A4 – inspirerad eller mätt?

SKRUVAD TVIST. Andreas Poppelier är en av de 145 utställarna – här hans "Ge ord åt alla stumma oförrätter". Ett av Ella Tillemas bidrag i Polyfoni heter "Ni kommer regera".

Inspirerad eller övermätt?

Camilla Larsson förundras och fyndar i lilla Simris - galleristen har åstadkommit en hel konstrunda, på stället: maxi i miniformat.

KONST

POLYFONI: 145 konstnärer, över 500 verk | Galleri Thomas Wallner, Simris, t o m 28/4


Konstrundornas tid är här och den ändlösa buffén breder ut sig över Österlen och resten av Skåne. Precis som på vilken påskbuffé som helst är vissa saker garanterat goda och andra mer tveksamma, men ändå där. Och kanske letar sig något nytt spännande in bland det förväntade.

Vill man garanterat ha kvalitet i kombination med nytt spännande kan man i år helt rationellt åka till Galleri Thomas Wallner i Simris. Hos Wallner, som inte egentligen är någon vän av konstrundor, utan föredrar kontinuerlig verksamhet, pågår just nu Polyfoni, en salong med mer än 500 verk av 145 konstnärer. På vernissagekortet räknas de upp från A till Å, med alla bokstäver representerade förutom Q, X, Y och Z. Nordens bästa i kombination med några av Österlens egna.

Polyfoni är en musikalisk term som betyder flerstämmigt, och det handlar det ju självklart om här, även om samtliga verk är av det lilla formatet - inte större än en A4, löd instruktionen: ett faktum som på något sätt samtidigt gör utställningen lika lockande som svårgenomtränglig.


Som pärlband breder de ut sig, tätt hängda och ställda, i de tre ljusa rummen - en mängd olika tekniker och uttryck uppradade efter varandra. Inspirerande mångfald, eller övermättnad, det är frågan? Det kan nog bero på dagsform och humör. Klart är att här tarvas fler besök än ett. Den här dagen fastnar uppmärksamheten på mitten av den största hallens största vägg. Hos Andreas Poppelier, Ella Tillema och Mette Björnberg. Alla tre omfamnade av Wallner förut, eller snart.

Poppelier, född 1973, ställde ut stort här 2012. Den här gången fascinerar han med "De olegitimerade terapeuterna" och "Om jag vänder mig om", och som vanligt andas de på ytan helt vanliga människorna och motiven, i olja på papper, en övergivenhet och skruvad tvist.

Något konstigt har hänt, men ingen vet vad.

Ella Tillema, född 1983, återkommer till Simris i slutet på året med en separatutställning. Hennes serie "Vi är generation 90" visas för första gången och namnen på de enskilda verken är plockade från den omdebatterade artikel, "Vår generation kommer flippa ur", som Alice Bratthammar och Amanda Ivanovic publicerade i Aftonbladet i januari efter "Instagramupploppen" i Göteborg.


Med olja på duk skildrar hon realistiskt en härskande frustration och fuck you-mentalitet, kommunicerad såväl genom ett direkt finger som via anonyma gymnastikskoklädda fötter på en kall mark, i ett kallt samhälle.

Och så där bredvid, kanske det som sticker ut mest och lekfullt sprattlar till. Lite som de förskrämda men pigga solstrålar som förtvivlat försöker väcka Österlen just nu.

Mette Björnbergs uppsluppna trådteckningar, sådana som barn ibland får sy på förskolan, lyckas med några snabba stygn förmedla en känsla av hoppfullhet, nyfikenhet och sprittande energi.

Precis som Polyfoni gör inför samtids- konsten.


Camilla Larsson

kultur@kvp.se