Tönt på ren skånska

Publicerad
Uppdaterad
Fotografiska ‘feel-good’ projekt är ofta underskattade. Det finns en attityd av överlägsenhet mot det nära och mysiga, det som vanligt folk, vilka de nu är, sägs gilla.
Men att Anders Roos och Michael Tegnérs projekt Min plats i Skåne ställs ut och uppmärksammas kan bara bero på skånsk nationalism eller att någon av herrarna är ett pr-geni, för bildmaterialet saknar dramaturgi, ambition och fotografisk kunskap.
Jag antar att man måste närma sig ett sådant projekt varsamt; att fota skånska kändisar på deras smultronställen kan bli hur koketterande, ryggdunkande och på ren skånska hur töntigt som helst – och det blev det. Roos och Tegnér gick i alla fällor och har lyckats med att objektifiera arten skånska kändisar.

Diabaté Dialy Mory, mer känd som Dallas, valde Rosengård som sitt smultronställe. Bilden av honom är tagen från sidan uppifrån rätt ner i marken. En man som Dallas på en plats som Rosengård, porträtterad så? Fotografierna beskriver människor personlighetslöst på platser till synes utan själ - det är ett imponerande konsekvent undvikande av nerv.
Det är min uppfattning. Det som inte är uppfattning utan fakta är den bedrövliga bildkvalitén.
Vet Roos och Tegnér hur man arbetar med ljus och mörker, bländare och tid? Bilderna är lite sneda, men inte tillräckligt för att det ska vara ett grepp och vidvinkeldistorsionen dåligt hanterad.
Blaskigheten är påfallande då det som ska vara svart inte är svart och det vita ibland utfrätt. Det finns fläckar av digital smuts och den uppförstorade bilden av Jan Sigurd har fått så mycket pålagd skärpa i photoshop att hans hår och profil krackelerat och pixlat sig – det duger inte, det är slarv!

Fotografer har rätt att använda klichéer och måste inte ha dyr utrustning eller ens bra hantverk, men det måste finnas något; angelägenhet, komposition, en berättelse, något som glittrar.
En viss människa på en särskild plats, det betyder väl något? Roos & Tegnér borde fråga sig vad innan de börjar på uppföljaren.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag