Tania Ruiz Gutiéerez videoverk Annorstädes som möter resenärerna vid Centralens station. Foto: Christer Wahlgren
Tania Ruiz Gutiéerez videoverk Annorstädes som möter resenärerna vid Centralens station. Foto: Christer Wahlgren

Tania tar Malmö till världen

Publicerad
Uppdaterad
Carl Henrik Svenstedt ger bakgrunden till Tania Ruiz Gutiérrez uppmärksammade Tunnelkonstverk i Malmö.
Det var pissregn över Paris, som så ofta. Jag sökte skydd i Konstakademins lilla kapell. Där hade Beaux-Arts en elev-utställning.
Inget märkvärdigt. Utom en makalös videoinstallation med en flock flickor i vita skolklänningar på cykel som trampade och trampade och kom ingenstans. Flott, poetiskt, tekniskt före sin tid.
Inga namn, men jag lämnade visitkortet från Malmö Högskola till vakten. Inget hände förrän året efter, 2003, då en ung flicka från Colombia, Tania Ruiz Gutiérrez, ringde och berättade att hon var konstnären. Helt okänd. Jag bjöd ändå på stående fot in henne till workshop på K3 där hon gjorde sensation.

Av en slump ringde Acke Hydén från Konstrådet och frågade om jag kunde tipsa om konstnärer för Citybanan till år 2011.
Jag sände över Tanias enastående video La Plaza (googla på den!) och Acke nöp till direkt.
Efter långt kattrakande med instanserna fick Tania kontraktet. Det gladde mig sär-skilt att ingenjörerna nappade, jag var professor i Konst & Teknik.
Videoverket Annorstädes (Ailleurs) är nämligen också en stor teknisk utmaning. En lång rad av synkroniserade videoprojektorer arbetar ju parallellt över spåren. Men vakna ingenjörer älskar att jobba med ny teknologi, i kombination med nyskapande konst. Särskilt i knepig miljö.
I dag är lilla Tania världsberömd. Ett stort verk om invasionstrupperna finns på Kanadas krigskyrkogård i Normandie, ett annat finns i Seattle. Men störst och vackrast är ändå den väldiga installationen på Malmö Cent-ralstation. Så är det nu bara. Kommer inte världen till Malmö så kommer Malmö till världen. Om än per tunnelbanevideo.
Fast det är ingen vågad gissning att Annorstädes kommer att passera till och med Turning Torso i besöksfrekvens. Varje dag.

Carl Henrik Svenstedt
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag