Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S:t Petri värsting
sjunger pipors magi

Snart spelar Carl Adam Landström på ett spelbord med touch screen-skärmar - framför församlingen.
Foto: Ronny Johannesson

ORGELMANIA

Carl Adam Landström har spelat "No woman no cry" på  bröllop och "Smoke on the water" på begravning. En kyrkorgel kan och ska  behärska hela registret, från baktakt till Bach.

I hans värld är det inget märkligt.

- Är det en medlem i Svenska kyrkan som gifter sig och vill ha "All you need is love" eller signaturen till "Star wars" så tycker jag att det är min förbannade skyldighet att spela det, säger diplomorganisten, 30, som även kör After work- konserter på enstaka fredagar, och lunchspelningar med baguetteförsäljning.

Klassiskt på luncherna och lite mer frifräsigt på AW:n.

- Vi har haft tema som tv-spel och filmmusik, säger organisten.

S:t Petri är, i det avseendet, nere med publiken. Carl Adam Landström pratar om besöksiffror som de senaste tre åren gått från 7 000 till 15 500 om året, på konserterna.


Galakonserten med Malena Ernman i morgon blir en Eurovision-tribute - "La voix" med Mozarts "Laudate Dominum" och "Habanera" från Bizets "Carmen". Diplomorganisten värjer sig dock mot att det skulle röra sig om en sellout från kyrkans sida. Det handlar inte om ängsligt ytliga omskrivningar som "vårt surdegsbröd giv oss i dag". Organisten ser det snarare som ett sätt för kyrkan att både hänga med i tiden och att ta orgeln med sig på den resan.

I prospektet för "Nya toner i Sankt Petri" heter det att kyrkoorgeln ska renoveras och byggas ut till "ett mäktigt instrument med över 7 000 pipor och mer än 140 möjliga register". Det blir "världens modernaste kyrkoorgel".

Orgelplanerna är cutting edge. I byggets tekniska lösning finns till exempel ett spelbord med touch screen-skärmar som gör att organisten flyttas från den relativa anonymiteten där bak till en plats framför församlingen.

Den här scenförändringen handlar dock inte om att organisten ska förvandlas från kufen därbak till showens stjärna:

- Nej, inte direkt. Men på det här sättet kommer organisten med i liturgin.


En annan aspekt av att organisten flyttar fram orgelpallen är att samspelet med till exempel kör och solister blir lättare. Som det är i dag kan de akustiska utmaningarna understundom bli infernaliskt jobbiga.

Med "världens modernaste orgel" får Carl Adam Landström ett större register av klanger att arbeta med. Klanger som kan fylla hela kyrkorummet från alla håll. Carl Adam Landström förklarar att orgelverkets placering i kyrkorummet innebär att han kan spela på fördröjningen i tonerna. Han kan, om han så vill, spela duett med sig själv.

Men ljudet blir i alla fall med lekmannatermer maffigt.

- Den här kyrkan brukar kallas Malmös katedral och en katedral behöver en stor orgel.

Förändringar inom kyrkan leder som bekant ofta till motsättningar mellan traditionalister och förnyare. Och det har muttrats även i denna fråga, enligt Carl Adam Landström... Kufen ska vara därbak och orgeln ska vara som den alltid har varit.

- Just i orgelvärlden är man mer inne på att återställa och återskapa än att göra något nytt.


Enligt målsättningen ska den nya orgeln vara på plats 2016. Och klangbilden kommer med en kostnad på åtminstone några miljoner. Förutom de bidrag som projektet beviljats ska orgeln finansieras med gåvor. Hittills finns 700 000 på kontot. S:t Petri kyrka har även bjudit in företag att bidra till den nya kororgeln med 5 000, 10 000 och 25 000 kronor. För de pengarna får bidragsgivarna - förutom glädjen att ge - inbjudan till orgelfestivalen i samband med invigningen, handgjorda blockljus i stearin och sitt namn i en publikation om projektet, bland annat.

Galakonserten med Malena Ernman i morgon är en del av insamlingen. Hur är det med sponsring?

- Vi använder inte det ordet, vi använder bidrag. Men det finns många som har hört av sig och vill köpa en pipa, säger Carl Adam Landström

- Jag tror det ligger lite i tiden att man vill stötta sådana här projekt också.

Diplomorganisten själv fann instrumentet i mellanstadiet och har inte blivit fri sedan dess. Carl Adam Landström vill ge fler ungdomar chansen att fastna för orgelns möjligheter.

- Det finns ju inget annat instrument som man kan improvisera så mycket med.