LOPPISFYND. Redell Olsen klipper om gamla filmrullar som hon hittat på loppis och i dödsbon.
LOPPISFYND. Redell Olsen klipper om gamla filmrullar som hon hittat på loppis och i dödsbon.

Språkklipparen

Publicerad

Engelska poeten Redell Olsen är rastlöst aktiv som lärare och forskare i kreativt skrivande vid University of London, som filmare och performancekonstnär. Under flera år var hon också redaktör för nättidskriften How2.

Hon återkommer ständigt till minnets bedräglighet, dess beroende av materialitet och kropp. I uppläsningar och scenföreställningar blandar hon hänsynslöst och lekfullt olika medier och framställningsformer för att undersöka villkoren för våra kollektiva och privata minnen och historieskrivningar.

Los Angeles- förlaget Les Figues Press ger nu ut hennes "Film Poems" i sobert designad volym. Dikterna är tillkomna för att läsas upp eller projiceras i multimediaföreställningar, men kan också läsas för sig, tyst i boklampans sken.

Ett av Olsens grepp är repetitionen och variationen. Upprepningarna påminner oss om språkets kroppslighet, att det är ljud och tecken, och frikopplar orden från deras betydelser för att sedan - i lekfull ringdans - återkomma till innehåll, substans.

Ett annat grepp är fragmentiseringen. Olsen låter språket sönderfalla, precis som de filmremsor hon hittat i en plåtburk och vars bildrutor inte längre har sammanhang med varandra. Resultatet är ofta oöversättliga rader som samtidigt i sin musikalitet och i sin splittring förmedlar sorg över en stor förlust:

break white open or if

birds have feathers if

everything feathers is

För att se och höra dikterna realiseras kan den intresserade söka upp filmdokumentationer på Olsens blogg: http://filmpoems.wordpress.com

I förordet skriver Drew Milne att man skulle kunna tänka sig Olsen göra neo-feministiska filmer, "Jean-Luc Godard crossed with Agnès Varda" - om hon bara fick resurserna.

Men Olsen har i brist på just resurser fått göra som så många experimentfilmare: hon har letat på loppmarknader och i dödsbon och hittat filmrullar som hon återanvänt, omskapat.

På samma sätt återanvänder hon och omskapar språket. Hon klipper om språket och ger oss tillfälliga nyutgåvor av vår saknad.

 

Av Lars Gustaf Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag