Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snack om syndrom

Foto: Hedenius Henrik

Hur är det att leva med Aspergers syndrom, ett autistiskt tillstånd med allt vad det innebär av kontaktsvårigheter, repetitiva tankegångar och maniska fixeringar?

 I Moomsteaterns serie med soloföreställningar, som emellanåt spränger in i teaterns repertoar mellan de större ensembleuppsättningarna, har turen nu kommit till Ronnie Larsson, en av Moomsteaterns fem fast anställda skådespelare.

 Och Ronnie – liksom andra misstänkta ”aspisar” som Leonardo da Vinci, Mozart, Einstein och Glenn Gould – borde om någon veta vad det innebär att trots starka olustkänslor inför stora sociala sammanhang ställa sig ensam på estraden och tala om denna olust.

 Redan i denna paradoxala triumf reser sig så en människa som med både humor och självkännedom vill identifiera alla de egenskaper som i klinisk mening skiljer ut honom från oss andra, men som i ett större existentiellt sammanhang kanske inte ser så värst annorlunda ut än de anfäktelser som vi alla går och bär på här i livet. 


Larssons och Per Thörnquists monolog med titeln Det måste ju va nåt som inte är fel utgör en knapp timme lång ”föreställning om föreställningarna kring Aspergers syndrom”, som i Bertram Heribertsons regi hade premiär på en liten extrascen på Södra Teatern i går. Närmast väntar turné, och sedan nypremiär på Malmöscenen i januari nästa år. 

 Ömsom i rollen som sig själv, en Ståupp-Ronny med smort munläder, och ömsom i egenskap av Doktor Ronny i vit läkarrock, gör han den rappa föreställningen till en sorts spirituell föreläsning om det autistiska syndromet, med inslag av allt från avancerad språkuppfattning till obetalbara efterapningar av de ”normala” människornas meningslösa kallprat och evinnerliga truismer.

 Och vill ni höra ett ordagrant och snabbt återgivande av sportjournalisten Åke Strömmers klassiska referat av Thomas Wassbergs hundradelsstrid mot Juha Mieto vid OS 1980 i Lake Placid, ja då vet ni vart ni ska bege er.


Martin Lagerholm

kultur@kvp.se

FAKTA

DET MÅSTE JU VA NÅT SOM INTE ÄR FEL | På scen: Ronnie Larsson | Regi: Bertram Heribertson | Moomsteatern, Malmö