Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutreplik: Om att trolla med fina ord

Tro och tolerans. I dag en slutreplik i diskussionen om gudsbild och förföljelsen av kristna.

Tro och tolerans. I dag en slutreplik i diskussionen om gudsbild och förföljelsen av kristna.

Antje Jackelén byter ut "Jesus är..." mot "den hoppfulla utsagan att Jesus är...", i sitt svar ("Murar kan falla", KvP 4/11) på mina frågor om klartext i Svenska kyrkan (KvP 27/10). Olikt katolska biskopar kan hon inte säga att det kristna budskapet är sant. Hennes gud kan ha blivit människa för att rädda enbart dem som skulle bli kristna. Då blir det problem med treenighets-, nåde- och frälsningslärorna, vilket märks på biskopens svar 1: Ord om Jesu gudomlighet ska tolkas tidsenligt.


Denna teologiska fråga blandar Jackelén samman med en social fråga. Hon menar att man behöver rucka på en kristen grundsten för att vara tolerant. Det betyder att Katolska kyrkan i grunden är intolerant. Jag håller inte med. Just på grund av sin universalism, som bland annat innebär allas fria vilja och rättigheter, är kyrkan ett fort mot ultranationalism och utsortering på grund av identitet, ålder eller livsvillkor.

De kristna som lät några präster i antiken representera alla judar tolkade Kyrkans lära lika kreativt som Jackelén. I deras ickespråkliga anda låter hon signalorden "fred" (= gott) och "murar" (= ont) bli alibi för sin julhälsning 2012.


Fina ord kan inte trolla bort att i hennes julkrubba hindrar den judiska statens mur människorna från att nå guden och hans utväg: frälsningen. Enda motmedlet är att ta bort muren som räddar judars liv. Budskapet är starkt fientligt i den kristna kontexten. Hon måste veta att judar anklagats för att stå i vägen för Gud - ett annat avsteg från den katolska läran att Jesus frivilligt gick genom döden.

Fina ord trollar inte heller bort att Svenska kyrkan i flera år struntat i antikristna pogromer.