Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyddat tonårsrum som vibrerar av rock

DE FANTASTISKA: Sanna Ingermaa Nilsson och Vilde Moberg.
Foto: LARS KROON
DE FANTASTISKA: Rebecca Kaneld.
Foto: LARS KROON
DE FANTASTISKA: Hanna Schön och Anna Engberg.
Foto: LARS KROON
DE FANTASTISKA: Vilde Moberg, Hanna Schön, Rebecca Kaneld, Sanna Ingermaa Nilsson, Anna Engberg.
Foto: LARS KROON

"De fantastiska" är en ungdomsmusikal om ett tjejband.

Hanna Höglund blir både golvad och brydd i Jönköping.

Man blir golvad av fjortisenergin hos tjejerna i nyskrivna ungdomsmusikalen ”De fantastiska” på Smålands musik & teater i Jönköping. Historien om deras garageband, signerad regissören Mia Ringblom-Hjertner, dramatikern Johanna Svalbacke och artisten Oskar Humlebo alias Moto Boy, levererar nämligen mesta möjliga drama: hångel, fylla, mörker, glädje och teatral tonårsrock med sotig kajal. 

Hanna Schön kissar i ett hörn

Men först uppförsbacke. Skådespelarna växlar mellan att ena stunden sätta tonårstonfallet på pricken och andra stunden missa det. Då sitter jag på mina händer och biter ihop tänderna av nervositet. Men sedan gör balettdansösen Matilda (Hanna Schön) entré och sväljer ett plektrum, kissar i ett hörn, är jävligt arg. Och rolig! Efter det är man trygg, det kommer att bli bra. 

Inte minst för att scenutrymmet i de ”De fantastiska” är 100 procent tjejernas. Alla spelar och sjunger själva. Om män – i det här fallet svikande pappor och tafsande gubbar – talar man endast. I fonden sitter affischer med idel brudar ur rockhistorien och någon enstaka androgyn killartist. Inga pojkvänner diskuteras. Istället: de egna framtidsplanerna, drömmarna, konflikterna. Punk! 

Alla mänskliga sidor tillåts 

Sångerskan Julia, trummisen Egle, gitarristen Fredrika, basisten Matilda och nyinflyttade klaviaturspelande Silje har i Julias garage byggt upp sitt eget skyddade universum där alla deras mänskliga sidor tillåts välla ut. Men när bandets första spelning närmar sig kommer slitningarna fortare än någon hinner säga ”magtröja”. 

Då har det blivit ett par förutsägbarheter för mycket – som den spirande lesbiska kärlekshistorien som är lika syrligt söt som uppenbar. Fast viktigare är att man slipper klyschor om att tjejgrupper inte kan hålla ihop. ”De fantastiska” blir sams till slut och det är bara Julia (Rebecca Kanelid) som inte vågar blotta sin smärta förrän de andra ser bort. Det hinner vända för henne innan det går åt helvete, men det finns en knäpptyst rakbladsscen där man glömmer att den här föreställningen inte är på riktigt. 

Den hade behövts följas upp. Istället går ridån ner efter att "De fantastiska" mött sin första publik. Det lämnar mig ingen ro.  Musikal

De fantastiska

Av Johanna Svalbacke och Oskar (Moto Boy) Humlebo

Smålands musik & teater, Jönköping

Regi Mia Ringblom-Hjertner

Ålder 13+
Hanna Höglund är kritiker på Expressens kultursida.


LÄS MER – Hanna Höglund: Mirabell och Astrakan är en lyckad föreställning