Skrönor blir fakta

Publicerad
Uppdaterad
En bok om Fritiof Nilsson Piraten är på gång och herrarna bakom den visar upp delresultatet på Malmö stadsbibliotek.
Den kommande boken om författaren Fritiof Nilsson Piraten, Sanningen bodde inte i honom – en vandring i Piratens fotspår (Kabusa förlag), avlägger delrapport i form av en liten men informativ utställning på Malmö stadsbibliotek.
Journalisten och
serieexperten Fredrik Strömberg och illustratören Axel Trumpfheller presenterar vad som verkar bli ett blandverk. I en ramberättelse ska de bägge upphovsmännen berätta hur de resonerat kring Piraten och framför allt hans förhållande till sanningen. De firade förresten sitt bokkontrakt i sann Piratenanda med en brakmiddag på Grand Hotel i Lund...

Nåja, skrönor är en sak. Resten av boken blir en blandning av illustrerad faktabok och tecknad serie. Den sistnämnda konstformen kommer att ägnas väl valda berättelser ur Piratens produktion. Fiskafänget ur Bombi Bitt och jag är redan klar och visas på ett par skärmar.

Eftersom jag själv är uppvuxen i Vollsjö, alltså Piratens födelseby, har jag alltid ett extra kritiskt öga till Piratenskildringar, inte minst vad gäller miljöerna. Jag ser
att Strömberg och Trumpfheller varit runt på platser där Piraten levde och verkade. Förutom redan nämnda Grand i Lund syns Kiviks marknad samt givetvis Pumphuset och Stampabron i Vollsjö. I en fint tecknad bild står de båda tillsammans med Piratensällskapets ordförande Mikael Persson mitt ute på bron och blickar över Piratenland. 

Joel Eriksson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag