Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skrönor blir fakta

En bok om Fritiof Nilsson Piraten är på gång och herrarna bakom den visar upp delresultatet på Malmö stadsbibliotek.

Den kommande boken om författaren Fritiof Nilsson Piraten, Sanningen bodde inte i honom – en vandring i Piratens fotspår (Kabusa förlag), avlägger delrapport i form av en liten men informativ utställning på Malmö stadsbibliotek.

 Journalisten och 

 serieexperten Fredrik Strömberg och illustratören Axel Trumpfheller presenterar vad som verkar bli ett blandverk. I en ramberättelse ska de bägge upphovsmännen berätta hur de resonerat kring Piraten och framför allt hans förhållande till sanningen. De firade förresten sitt bokkontrakt i sann Piratenanda med en brakmiddag på Grand Hotel i Lund...


Nåja, skrönor är en sak. Resten av boken blir en blandning av illustrerad faktabok och tecknad serie. Den sistnämnda konstformen kommer att ägnas väl valda berättelser ur Piratens produktion. Fiskafänget ur Bombi Bitt och jag är redan klar och visas på ett par skärmar.


Eftersom jag själv är uppvuxen i Vollsjö, alltså Piratens födelseby, har jag alltid ett extra kritiskt öga till Piratenskildringar, inte minst vad gäller miljöerna. Jag ser 

 att Strömberg och Trumpfheller varit runt på platser där Piraten levde och verkade. Förutom redan nämnda Grand i Lund syns Kiviks marknad samt givetvis Pumphuset och Stampabron i Vollsjö. I en fint tecknad bild står de båda tillsammans med Piratensällskapets ordförande Mikael Persson mitt ute på bron och blickar över Piratenland.  


Joel Eriksson

kultur@kvp.se

FAKTA

SANNINGEN BODDE INTE I HONOM - EN BOK BLIR TILL | Malmö stadsbibliotek | Till och med 9/2