Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Seriestadens skapare

Serietecknaren Gunnar Krantz. Foto: Lasse Svensson

Gunnar Krantz debuterade redan under 80-talet. Nu är han aktuell med en retrospektiv samlingsbox med två seriealbum.
Bengt Eriksson möter en serietecknare som försvarar det lättbegripliga.

Faktarubrik

Gunnar Krantz myntade begreppet Seriestaden redan innan Malmö blivit en seriestad Namn: Gunnar Krantz. Ålder: 50 år. Född: I Stockholm, kom till Kivik som treåring och har även bott i Kristianstad, Stockholm och Malmö. Utbildning: Studerat till målande konstnär i Kristianstad, Stockholm och på Forum i Malmö. Gjort: Tilldelades seriepriset Urhunden för debutalbumet Alger (1986) och har gett ut många seriealbum i olika tecknarstilar, varit kursansvarig på Serieskolan i Malmö och lektor i design på högskolan för Design och konsthantverk i Göteborg, ställt ut serier och annan bildkonst på museer och gallerier. I dag: Universitetslektor i visuell kommunikation på K3, Malmö högskola och fortfarande serietecknare. Aktuell: Retrospektiv samlingsbox med två album, "Med största möjliga allvar" och "Från Superangst till Seriestaden". Speciellt: Myntade begreppet Seriestaden redan innan Malmö blivit en seriestad. Hemsida: www.seriekonst.se

Vi träffas förstås på Malmös nya museum för tecknade serier. Nej, det där var ett försök att förverkliga mina framtidsförväntningar i förväg (återkommer till detta). Tar om från början: Som den konstnär han är har serietecknaren Gunnar Krantz och jag stämt träff på Malmö konsthall.

Närmare bestämt i kaféet, där vi genast i kaffekön börjar prata om praktik kontra teori.

– De är lika viktiga. De hör ihop. Det speciella med Malmö högskola är kombinationen av teori och praktik. Det hålls seriehistoriska föreläsningar men de studerande får också prova på att teckna serier, på papper och digitalt, säger Krantz och fortsätter:

– Liksom det är viktigt att Serieskolan både undervisar i serieteckning och ger branschorientering åt blivande serietecknare. Vilka arbetsmöjligheter finns? Vad ska man ta betalt? Hur startar man ett företag? Vad innebär upphovsrätten? Också jag, för att kunna vara lärare, måste ha kvar min förankring i det praktiska arbetet. Alltså fortsätta att teckna serier.

Gunnar Krantz är tidigare lärare på Serieskolan i Malmö och nu universitetslektor i visuell kommunikation på K3 (institutionen för Konst, kultur och kommunikation) vid Malmö högskola.

Sen går samtalet åt ett mer personligt håll - till Gunnar Krantz själv, serietecknare och konstnär. Ja, det är väl samma sak. Nej, vi är inte helt överens om det.

– Tecknade serier kan vara konst, menar Krantz och tar Vin och vatten – ett seriealbum från 2008 - som exempel.

– Där målade jag med akvarell. Serie­rutorna kunde varit målningar. Jag har ju också utbildat mig till konstnär, i måleri, på bland annat konstskolan Forum i Malmö.

 

Såväl målningar och skulpturer som seriealbum är konst, hävdar undertecknad. Det handlar bara om olika konstnärliga uttrycksformer. Å andra sidan: när skrev en svensk konstkritiker om ett seriealbum? Konstkritiker verkar tycka att tecknade serier aldrig är konst.

– På 90-talet nådde svenska serietecknare, ja, svensk seriekonst då, plötsligt ut till en väldigt stor publik. Serier uppmärksammades i media, men inte av konstkritikerna. De vill höra till en inre krets som kan och förstår mer än allmänheten. Kritikerna tycker att konst ska inte alla kunna förstå sig på. Det är förstås nonsens.

Att vi träffas just nu beror på den nya, stora och tunga Gunnar Krantz-boxen med två retrospektiva samlingsalbum – Med största möjliga allvar och Från Superangst till Seriestaden (Optimal press). Vikt: 5,5 kg.

Boxen (serier, foton, texter med mera) följer Krantz från albumserien Alger (1986) och framåt. Man ser hur tecknarstilen skiftat genom åren, från franskinspirerad fotorealism till streckteckningar typ telefonklotter, svartvitt och färg.

– Hur jag tecknar beror på vad jag vill berätta. Berättelsen hittar sitt eget uttryck. När jag tecknar självbiografiskt, men genom en annan person, måste den personen bestämma uttrycket. Efter att ha blivit klar med ett projekt, en serie eller ett album eller flera, så går jag vidare. Jag vill inte fastna i det repetitiva, i en enda stil.

Krantz-boxen når inte fram till i dag utan slutar 1998, då Gunnar Krantz myntade ordet och begreppet "Seriestaden". I samband med utgivningen av serieantologin Allt för konsten (också Optimal) - sju av tio medverkande bodde i Malmö – ordnade Krantz vad han kallade ett "PR-konvent" på kulturcaféet Inkonst i Malmö.

 

När Lund utnämnts till Popstad så kunde väl Malmö vara Seriestaden? Det fick bli namnet på serieevenemanget.

Hur många serietecknare fanns i Malmö då?

– En dryg handfull.

Hur många finns i dag?

– Ingen aning, det är omöjligt att räkna Malmös alla serietecknare.

Namnet kom alltså innan Malmö blivit en seriestad. Året efter, 1999, startade utbildningen i serieteckning på Kvarnby folkhögskola och år 2000 drogs Serieskolan i gång på allvar av Fredrik Strömberg (då serierecensent i Arbetet, nu bland annat redaktör för Seriefrämjandets tidskrift Bild & Bubbla) tillsammans med serietecknarna Tony Cronstam och just Gunnar Krantz.

 

Under åren har uppskattningsvis plus 100 nya serietecknare utbildats på Serieskolan. Några av de mest uppmärksammade är Niklas Asker, Malin Biller, Sara Granér, Liv Strömquist, Daniel Ahlgren, Fabian Göransson och Knut Larsson.

En stor del av Seriestaden - Kvarnby folkhögskola/Serieskolan och organisationen Seriefrämjandet, seriekollektiven C'est bon och Seriestudion - finns i dag samlad i kulturhuset Mazetti på Bergsgatan. Det enda som fattas är väl ett seriemuseum?

– Ja, det vore ju skoj! utbrister Gunnar Krantz.

– Jag ångrar att jag inte sparade någon teckning från varje elev på Serieskolan, tillägger han.

– Efter de serieutställningar som jag satt ihop så vet jag att tecknade serier lockar stor publik. Inga kända serienamn behövs heller, det är själva serierna som lockar. De flesta, alla, har ett förhållande till tecknade serier.

Var i Malmö ska ett seriemuseum placeras? Undertecknad föreslår Arbetethuset (som väl står halvtomt?) på andra sidan gatan till seriecentret på Mazetti.

– Antingen Västra hamnen eller Möllevången, funderar Gunnar Krantz. Jo, någonstans vid Möllevången blir nog bäst.

 

Bengt Eriksson

kultur@kvp.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!