Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Såhär pendlar våra liv mellan gott och ont"

Mikael Fant från Malmö - "så nära och specifikt" om Nedanfors i Medelpad.. Foto: HENETTE WESTER
Foto: Henette Wester

ROMAN

MIKAEL FANT | Vattnet i mars | Piratförlaget

Mikael Fant överlåter berättandet till Jonna Aronsson, yngst i familjen när romanen börjar. "Vattnet i mars" består av olika jag-berättelser som både personliggör berättarna och kompletterar den kollektiva historien om familjen Aronsson från Nedanfors i Medelpad. Det föränderligt personliga berättarspråket blir ett ringlande band som tvinnas ihop till en gemensam historia, förenar och särskiljer personerna.

Där och då börjar det: vid Tuna kyrka en höstdag 2004. Jonnas mormor Inga - "nyss Medelpads piggaste 79-åring", före detta bibliotekarie och en snart bestulen poet - ska begravas. Vid graven finns familjen och släkten: Edvin, morfar och änkling, Jonnas mamma Agneta och pappa Jerker, hennes bror Bo, moster Eva med sin Sóia och moster Maja med maken Raimo, nästan-kusinen Fredrik...

Under det följande året ska familjeband brytas av och knytas ihop, kärleken bor granne med sveket.

Agneta vinner en dikttävling i en damtidning, vilket hon väl inte borde ha gjort. Eva berättar om den skandal som tvingade henne att rymma hemifrån som tonåring. Raimo, hockeykaptenen som skulle bli proffs, sliter för barn och hustru med sitt dagliga kneg - att organisera prostitution längs Norrlandskusten. Jonna själv ska - när romanen slutar - ha fått barn, dottern Hedda, inom nästan-familjen.

Personer och miljöer skildras så nära och specifikt att jag börjar kolla vad Mikael Fant, bosatt i Malmö, kan ha för rötter i Medelpad? Men lika fort slutar jag, för det specifika övergår till att vara allmänt.

Romanen "Vattnet i mars" läser jag till slut som en skildring av vilken familj som helst. Jo, så här speciell är varje familj, om man synar noga. Just så här pendlar våra liv över den smala gränsen mellan ont och gott.

Mikael Fants skriftspråk (ord, meningsbyggnad, kommatering, punkt) går från singular till plural när han levandegör familjen Aronsson, skapar deras liv ur trycksvärta och papper. En imponerande balansövning i stilistik och berättande!


BENGT ERIKSSON