Foto: Joelsson Helena
 Foto: Joelsson Helena

Saga från utkanten

Publicerad
Uppdaterad
Förr var kvinnlig underordning given av Gud – manlig med för den delen – men Gud sorterades ut som lagman, åtminstone bland sekulariserade människor, och då blev kvinnlig underordning given av biologiska orsaker. Kvinnliga karaktärsegenskaper utgjorde en varelse som lämpade sig för den privata sfären, en plats där HON glatt passade upp på mannen efter HANS utflykter i den offentliga sfären.
Helena Joelsson har i tre stora och åtta små fotografier iscensatt en vemodig men galghumoristisk saga, typ ”husmorsliv gone bad”, men kanske var hemmafruns liv alltid om inte dåligt så tråkigt. I Hem ljuva helvete har fotografen med hjälp av den egna kroppen iscensatt känslan av förlamande men puttenuttig instängdhet. Förvisso är inte isolering könsspecifik, de flesta av oss har nog haft uppfattningen att vi är i periferin medan livet försiggår någon annanstans och man själv inte tillåts/förmår utvecklas till den man borde ha blivit.
Joelsson är sin egen docka i sitt eget dockskåp. Genom att genomföra hela fiktionen i en 50-tals estetik lyfter hon fram nyanser av sårbarhet som numera tagit annan form. Joelssons Fru är ingen upprorsmakande bitterfitta utan en vacker, uppgiven hemmafru som blivit kvarlämnad. Dramaturgiskt och retoriskt är det skarpt, Joelsson är en duktig och spännande fotograf.
Debatten lever, fler generationers kvinnor kommer att upptäcka att ”mamma är lik sin mamma och livet ett enda damma damma”, att de hänvisats till den privata sfären och likt Joelssons Fru städar, väntar och längtar.

Jenny Maria Nilsson
kultur@kvp.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag