Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rockens historia - i dess alla kostymer

Kuba Ferry? Bryan Ferry i sitt hem 1975. Foto: MICK ROCKFoto: Mick Rock

Rockens giganter har alltid under en viss period i karriären använt kostymen som scenplagg. Nu kommer boken om rockens historia i kostym. Det är New York-designern John Varvatos som lanserar fotoboken "Rock in Fashion".

Under 60-talet gick London-bluesens stilbildare Eric Clapton från mod till psykedelisk hippie för att senare i karriären landa som Armani- snajdare.

David Bowie valde skräddad kostym när han lämnade det tidiga 70-talets utklädningslådor för att hitta en ny, mer manlig identitet. Även när Bowie sökte nya vägar inom ramen för pre-grunge Tin Machine klädde han sig som en rockens “Reservoir Dog" i snäv men välsittande Dior-kostym, vit skjorta och smal, svart slips.

Och för de skräddade kostymernas mästare, Bryan Ferry, har det aldrig varit någon tvekan om hur en glamourös rockstjärna ska se ut. Ferry har alltid valt kostym alternativt smoking för att i dag pendla mellan skräddat från Savile Row till franska lyxmärket Lanvin.

Under det tidiga 80-talet hängde jag med Ferry under en dag i några av hans favoritbutiker längs Kings Road och besökte även hans dåvarande favoritskräddare/designer, Anthony Price, som var med redan under Roxy-epoken. Bryan gick igenom varenda detalj och visade hur han ville ha knappar, sprund och kavajslag innan Price gick till verket med Roxy-stjärnans "dream suit".

En annan av rockens kostymhjältar är Stones-trummisen Charlie Watts som i likhet med Bryan Ferry skräddar-syr sina kostymer på Savile Row (ironiskt nog en parallellgata till Carnaby Street men på "den fina" sidan om Regent Street). Givetvis köper Charlie liksom Bryan sina krispiga vita skjortor och sina måttbeställda skor på Jermyn Street.

Även Ronnie Wood föredrar kostym, om än med en mer popig framtoning.

Ja till och med Kiss och Frank Zappa har haft perioder då de klätt sig i kostym, vilket skulle bevisas i Varvatos bok.

Designern Varvatos, som gör kläder åt flera av dagens amerikanska rockstjärnor och använder såväl Iggy Pop som Willie Nelson i sin annonskampanj, hyllar kostymen genom rockhistorien med sin nya fotobok.