Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regissören Mederlind får årets Thaliapris

PRISTAGARE. Melanie Mederlind får Thaliapriset 2016.
Foto: Tomas Leprince
Thaliapriset.
Foto: Ronny Johannesson
PRISTAGARE. Melanie Mederlind får Thaliapriset 2016.
Foto: Tomas Leprince

Årets Thaliapristagare, regissören Melanie Mederlind, är en av svensk teaters främsta uttolkare av tyskspråkig samtidsdramatik.

Thaliajuryns ordförande, kritikern Theresa Benér, möter henne i ett samtal om dramatik, kreativitet och konkret teaterarbete.

Redan 2002 satte Melanie Mederlind upp Elfriede Jelinek i ett praktikarbete på Dramatiska institutets regilinje.

Produktionen, "Avskedet", gjordes på Malmö stadsteater och väckte uppmärksamhet då det var första gången Jelinek spelades på en svensk scen.

Thaliasamtalet med Melanie Mederlind kretsar alltså naturligt kring den tyskspråkiga dramatiken. Hennes teatersyn är djupt präglad av dramatikerna Peter Handke, Heiner Müller och givetvis Elfriede Jelinek:

- Jelinek har ett lika våldsamt språk som Heiner Müller och en kompromisslös, svart syn på sin samtid. Hon ser teater inte bara som underhållning utan som ett politiskt forum och ett sätt att få fram idéer och reflektioner kring det som sker i världen. Sen gillar jag hennes sätt att arbeta med språket, hennes musikalitet. Hon komponerar med olika teman och med språket, med citat, säger Melanie Mederlind.

Hon har själv ett rytmiskt scenspråk. Det visade hon till exempel i Thalianominerade "Mitt unga idiotiska hjärta" av Anja Hilling, på Malmö stadsteater 2014.

- Musikalitet och dynamik är något jag tänker på i min regi. Jag har mina rötter i dansen - gick Balettakademin i Göteborg - så dansen har färgat mitt sätt att se på scenkonst, även i bildberättandet, säger hon.

"Vinterresa" är ett kollage av halsbrytande ordkaskader på olika teman. Texten gör tvära kast mellan bland annat skidsport, finanskrisen, filosofi om tiden och österrikiska skuldkomplex kring Natascha Kampusch-affären. Mederlind gestaltade detta i infallsrika situationer som publiken lätt kunde relatera till.

- Jag brukar säga att man ska förhålla sig till Jelineks texter som till musik. Och på samma sätt som musiken, så väcker Jelineks ordflöde associationer och bilder hos publiken. Alla kan inte läsa noter, men alla kan lyssna på musik.

- Kruxet med att förmedla Jelineks texter är att hon skriver politisk satir - och satir är alltid historiskt och kulturellt bunden. Man behöver förstå de historiska och kulturella konnotationerna. Men jag tycker att den svenska publiken förvånansvärt bra tar till sig Jelinek, den förstår och skrattar åt ordlekarna, säger Melanie Mederlind.

Det är väl också en utmaning för ensemblen på scen?

- Teaterarbete är väldigt konkret. Skådespelare har en förmåga att förankra det abstrakta i situationer de kan känna igen. Arbetet handlar mycket om att dechiffrera Jelineks ordlekar och meningar. Men har man en fantastisk ensemble som i "Vinterresa", så blir det förvånansvärt lätt. Man hittar nycklar till orden och nystar upp.

Melanie Mederlind inspireras särskilt av två aspekter i samtida tyskspråkig dramatik:

- Den är ofta förankrad i en politisk tematik, där språket är en del. Tyskan sågs ju länge som nazisternas språk, så dramatikerna brottas med sitt språk på ett sätt som skapar musikaliska och intressanta texter.

- Det är också en dramatik som söker sig utanför de traditionella dramatiska formerna. Jelineks pjäser till exempel är bara sida upp och sida ner av tjock text, utan dialog eller scenindelningar. En stor del av arbetet blir att skapa en struktur för scenen. Jelinek bjuder in regissör och skådespelare att vara kreativa med materialet.

Att sedan texterna är som kollage och spretar i olika riktningar lockar regissören:

- Just den här dramatiken öppnar för möjligheten att jobba musikaliskt, med bilder, med scenen och övergångarna. När man tänker på hur vi via medier lever i vår värld, är det ju väldigt fragmentariskt. Så egentligen är denna dramatik i sin fragmentariska form en bild av hur vi i dag förhåller oss till text och bild.

Inspiration till regi får Melanie Mederlind främst utomlands, speciellt i Tyskland. Brittiska Katie Mitchell, som arbetar mycket i Tyskland, koreografen Sasha Waltz, eller veteranen Christoph Marthaler, är några hon nämner.

Hon ger en varm eloge till Helsingborgs stadsteater som vågade ta upp Jelineks "Vinterresa".

- Anna Novovic var modig som tog in den här texten och gav mig förtroende att välja ensemble. Jag hoppas att svenska teatrar får konstnärligt modiga chefer, inte bara sådana som kan hålla en budget utan som har en egen konstnärlig profil och teatersyn.

Thaliapriset ser Melanie Mederlind som viktigt för teaterns utveckling:

- Jag blir så klart jätteglad för Thaliapriset, men inte bara för min egen del. Det är så bra att teatern får bekräftelse att de gjorde ett bra val med "Vinterresa".

- Jag är också glad för ensemblen och det konstnärliga teamet. En regissör behöver ju andra, man är aldrig ensam.

Tidigare PRISTAGARE

1952: Georg Årlin

1953: Gertrud Fridh

1954: Åke Fridell

1955: Toivo Pawlo

1956: Benkt-Åke Benktsson

1957: Naima Wifstrand

1958: Max von Sydow

1959: Ingrid Thulin

1960: Åke Askner och Lars-Levi Læstadius

1961: Sture Lagerwall

1962: Yngve Nordwall

1963: Folke Abenius

1964: Olof Bergström

1965: Lennart Olsson

1966: Halvar Björk

1967: Agneta Prytz

1968: Arne Hasselblad

1969: Margareta Hallin

1970: Barbara Granzow

1971: Göte Fyhring

1972: Eva Sköld

1973: Gunnar Ekström

1974: Maj Lindström

1975: Carl-Åke Eriksson

1976: Lars Humble

1977: Leif Söderström

1978: Karin Mang-Habashi

1979: Emy Storm

1980: Göran Arfs

1981: Holger Reenberg

1982: Elsa-Marianne von Rosen

1983: Kåre Sigurdson

1984: Carl-Åke Eriksson

1985: Lars Passgård

1986: Arne Strömgren

1987: Pär Ericson

1988: Marianne Mörck

1989: Annika Lundgren

1990: Kristina Kamnert

1991: Ronnie Hallgren

1992: Mats Eklund

1993: Jonas Kåge

1994: Peter Oskarson

1995: Bente Lykke Møller

1996: Helen Sjöholm

1997: Staffan Valdemar Holm

1998: Kjell Stjernholm (Moomsteatern i Malmö)

1999: Lena Josefsson (Skånes Dansteater)

2000: Hans-Peter Edh

2001: Fredrik Gunnarsson

2002: Henrik Holmberg (Skillinge Teater)

2003: Teater Terrier i Malmö (2007 ombildad till Institutet)

2004: Bror Tommy Borgström (Ystads Stående Teatersällskap)

2005: Maria Sundbom

2006: Jörgen Dahlqvist, Fredrik Haller och Christina Ouzounidis (dramatiker/dramaturger, Teatr Weimar i Malmö)

2007: Maria Sundquist (Operaverkstan, Malmö Opera och Musikteater)

2008: Kajsa Giertz

2009: Nina Jemth och Pelle Öhlund (Varietéteatern Barbès i Malmö)

2010: Lindy Larsson

2011: Klas Abrahamsson och Erik Gedeon

2012: Harald Leander, skådespelare och dramatiker

2013: Stefan Johansson, regissör och dramaturg

2014: Michalis Koutsogiannakis, skådespelare

2015: Helsingborgs Stadsteater

Juryns heders-omnämnanden

Cecilia Lindqvist får hedersomnämnande för rollen som Olivia i Tretttondagsafton på Malmö Stadsteater. På samma teater nominerade juryn Sofia Jupither för regin av Tigern, liksom Natalie Sundelin för titelrollen i Jane Eyre. Emilie Strandberg fick röster för rollen som Konungaflickan i Dissekering av ett snöfall på Skillinge teater. Regissörerna Sara Cronberg och Ronny Danielsson nominerades för Titanic på Teaterhögskolan respektive Billy Elliot på Malmö Opera. Månteatern i Lund fick röster för Verklighetstrilogin.

Thaliajuryn: Ordförande Theresa Benér, teaterkritiker och kulturskribent. Lars Gustaf Andersson, professor i filmvetenskap vid Lunds universitet, författare. Matti Edén, musikskribent, musiker och lärare. Boel Gerell, författare, kulturjournalist, lärare vid Lunds universitets författarskola. Rikard Loman, teaterkritiker, lektor i teaterns teori och praktik vid Lunds universitet.

JURYNS MOTIVERING

Kvällspostens Thaliapris för bästa konstnärliga prestation inom scenkonsten i Skåneland under spelåret 2015/16 tilldelas regissören Melanie Mederlind. Juryns motivering lyder:

Melanie Mederlind har med sin uppsättning av Elfriede Jelineks "Vinterresa" på Helsingborgs stadsteaters lilla scen återigen visat att hon är en banerförare för tyskspråkig dramatik i Sverige och en av våra främsta uttolkare av den österrikiska dramatikern. Mederlind förmår blåsa liv i orden, och av de litterära och språkliga elementen - Jelineks "Sprachfläche" - skapa teater som innehåller allt från intagande färg och ljud till utmanande kroppslighet. Jelineks kritiska språkmaskin blir i Mederlinds förfarna händer fullödig scenkonst som kan innesluta såväl humor och burleskeri som det mest intensiva vemod, allt gestaltat av en väl sammansvetsad skådespelartrupp som här ger sitt yttersta.